Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.7.13 / dotaz č. 41357
Prosím o pomoc při výkladu vyhlášek č. 276/2007 Sb. a č. 194/2013 Sb. Vyhláška č. 276/2007 Sb. bude zrušena a od 1.8.2013 nahrazena vyhl. č. 194/2013 Sb.

Vyhl. č. 276/2007 Sb. v paragrafu 1 stanovuje mimo jiné četnost, rozsah a způsob kontroly účinnosti kotlů se jmenovitým výkonem nad 200 kW sloužících pro vytápění budov a umístěných v těchto budovách a že je nutno provádět kontrolu vnitřních rozvodů energie v této budově. Zajímá mně, zda-li se to týká jen budov, kde je umístěna kotelna včetně rozvodů tepla či obecně kotelen jako takových? Dám příklad: Naše společnost provozuje několik kotelen (samostatně stojících), jež zásobují objekty (budovy) tepelnou energií a některé z nich zásobují teplem i naše kancelářské budovy či budovy provozu. Jsou také tyto kotelny také předmětem této vyhlášky nebo se nařízení dle této vyhlášky na takové kotelny nevztahuje? Dále se chci zeptat, zda-li totéž bude platit i ve vyhlášce, která bude od 1.8.2013 navazovat, tedy vyhl. č. 194/2013 Sb.?

Prosím o stručný popis jak mám daným vyhláškám rozumět.

Předem velmi děkuji za odpověď.
Vážený pane,
povinnost kontroly kotlů s výkonem nad 20 kW (nikoli 200 kW, jak uvádíte) je stanovena v §6a zákona č. 406/2000Sb. Povinnost platí pro kotle, nikoli pro kotelny! Ze zákona vyplývá, že nezáleží na tom, kde je kotel instalován - povinnost platí jak pro kotelny v budově, tak pro samostatně stojící kotelny. Výjimkou jsou rodinné domky, to ale není váš případ.

K tomuto paragrafu existuje stávající prováděcí vyhláška č. 276/2007 Sb. Ta bude od 1.8. 2013 nahrazena prováděcí vyhláškou č. 194/2013 Sb. Proto se nadále budeme věnovat jen této nové vyhlášce.

V první řadě je třeba rozlišit, zda vaše kotelny provozujete s licencí na výrobu tepelné energie (kterou vám vydal ERÚ). V tom případě si kontrolu provádíte sami, a to jednou ročně. Může vám to provést jakákoli osoba, kterou pověříte, třeba uklízečka. Stačí vyplnit formulář v příloze č. 4 vyhlášky č. 194/2013 Sb.

Pokud ale provozujete kotle bez licence, pak je zákon přísnější. Kontrolu může provádět jen osoba s příslušným oprávněním MPO, seznam najdete zde:
https://www.mpo-enex.cz/experti/ExpertList.aspx
Četnost kontroly závisí na velikosti kotle a typu paliva. Pro kotle od 20 do 100 kW je to do 10 let od uvedení do provozu a pak každých 10 let. Pro kotle nad 100 kW jsou to 4 roky pro plynové kotle a 2 roky pro kotle na tuhá a plynná paliva. Podrobněji viz příloha č. 5 vyhlášky č. 194/2013 Sb. V rámci kontroly je zpracován protokol dle přílohy č. 3 vyhlášky č. 194/2013 Sb.

Kontrola se týká jak kotle, tak příslušných rozvodů. Zákon to příliš podrobně nespecifikuje. Lze předpokládat, že u samostatně stojících kotelen půjde o kontrolu rozvodů z kotelny k předávacímu místu (na patu dané budovy). U kotelen v budovách půjde o kontrolu rozvodů opět buď k předávacímu místu (pokud existuje), nebo o kontrolu rozvodů v celé budově.

Z provedené kontroly pro vás nevyplývají žádné povinnosti (typu zvýšit účinnost kotle, zaizolovat rozvody apod.), s výjimkou povinnosti předložit na vyžádání zprávy o kontrole ministerstvu nebo Státní energetické inspekci (státní úřady zjevně nejsou schopny si tyto doklady předat mezi sebou).

Pokud není kontrola provedena čistě formálně, pak by vám jako provozovateli měla sdělit, jak je na tom kotel a rozvody a navrhnout opatření ke zlepšení provozu.

Přejeme příjemné léto!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk