Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.7.13 / dotaz č. 41414
Dobrý den ,prosím o radu.
Topíme kotlem na dřevo ,který má výkon 22 kW.Dům jsme zrekonstruovali ,vyměnili okna za plastová ,je nová střecha ,zateplené stěny 15 cm polystyrenem,ve sklepě je udělaný nový rozvod topení, v mistnostech jsou nové radiátory.Otopná plocha je 110m2 ,nebo 250 m3.Chtěli by jsme vyměnit kotel opět jen na dřevo ale zplynovací 3. emisní třídy.Mohl by nám, prosím, někdo zodpovědět ,jak velký kotel v kW by byl potřeba ,aby jsme topili na max.účinnost.
Dům je již tak dobře zateplený, že topíme jen ve dvou místnostech/asi 75m2/ i v mrazech.
Předem děkuji za odpověď.















Dobrý den. Děkuji za Váš dotaz.
Na základě zákona č. 201/2012 (zákon o ochraně ovzduší) bude nutné instalovat kotel min. 3. emisní třídy dle ČSN EN 303-5.
Pro Váš dům s vytápěným objemem 250 m3 bych doporučil kotel s výkonem 7,5 – 10 kW. Vzhledem k tomu, že na českém trhu nenajdete odpovídající kotel na spalování kusového dřeva, bude nutné připojit ke kotli většího výkonu příslušnou akumulační nádrž. Velikost nádrže bude vycházet z výkonu pořízeného kotle. Na trhu najdete kotle na spalování kusového dřeva o výkonech 15, 18, 20 kW.
Pro splnění požadavku emisních koncentrací a minimální účinnosti při nejnižším výkonu zdroje s ruční dodávkou paliva doporučuji minimální objem nádrže 55l/kW jmenovitého výkonu zdroje.
Tím splníte i požadavek na dotaci v Nové zelená úsporám a můžete zažádat o dotaci v podoblasti podpory C.2.1. Minimální účinnost zdroje s ručním dávkováním paliva by měla být 82 %.
Ing. Josef Šťastný, poradce Energy Centre České Budějovice
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk