Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.8.13 / dotaz č. 41447
Dobrý den, kupuji od rodičů podíl na rodinném domě (4/10, zbylou část 6/10 vlastní babička). Je v tomto případě nutné mít energetický štítek? V zákoně je uvedenou, že je nutný při prodeji budovy nebo ucelené částí budovy, čímž se myslí podlaží, byt nebo jiná část budovy, která je určena k samostatnému používání nebo byla za tímto účelem upravena. Jestli to tedy dobře chápu, podíl na RD není ucelená část budovy a nemusel by se tedy energetický štítek vystavovat. Děkuji, za odpověd
Dobrý den,
zákon i evropská směrnice, ze které zákon vychází, chápe v souvislosti s prodejem nemovitostí průkaz energetické náročnosti (PENB) jako přílohu kupní smlouvy. S výstupy PENB by měl být kupující seznámen ještě před podpisem smlouvy o smlouvě budoucí.

PENB je tedy nutný v jakémkoliv případě, kdy dochází k podpisu kupní smlouvy naopak není vyžadován v případech kdy dochází pouze k převodu členských práv v družstvu nebo nabytí získání nemovitosti darem či dědictvím.

"Selským pohledem" má PENB sloužit kupujícímu, který může volit mezi mnoha obdobnými nemovitostmi, k tomu, aby vybral tu nejméně energeticky náročnou.

V případě, který uvádíte, je samozřejmě jasné, že "nemáte na výběr". Pokud jste však v roli kupujícího a s rodiči podepisujete kupní smlouvu a podíl kupujete za úplatu není dle mého názoru z pohledu zákona žádný rozdíl zda jste členem rodiny či nikoliv.

Problematičtější výklad je z mého pohledu to zda lze říci: podíl na budově není ani "budova" ani "ucelená část budovy", a proto není nutné dělat PENB.
Z logiky směrnice tvrdím, že by se z výše uvedených důvodů měl PENB zpracovávat. Předpokládám, že byste ale určitě našel člověka, který bude mít opačný názor.

Omlouvám se, že Vám nemohu poskytnout jednoznačnou odpověď, ale bohužel k zákonu není dosud zpracován podrobnější výklad, a proto se jedná pouze o více či méně fundované názory.

Přeji hezký den

Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor
č. oprávnění 0997








Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk