Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.7.13 / dotaz č. 41501
Dobrý den,
jsem spolumajitelkou secesního nájemního domu o 10 bytech. Snažila jsem se zorientovat v energetických štítcích, ale mám jisté nejasnosti. Mohli byste mi prosím poradit, co bude v případě našeho domu podkladem pro zpracování štítku, který musíme mít od roku 2015, resp. 2016?

Je potřeba znát energetické náročnosti jednotlivých bytů? Nájemníci mají odběratelské smlouvy na elektřinu a plyn napsané na sebe, takže já nemám informace o jejich spotřebě. Budou tyto informace nutné? Je nutné žádat nájemníky např. o kopie vyúčtování? Za jak dlouhou dobu? Nebo je nám může jako majitelům domu poskytnout dodavatel energií?

Co dalšího bude nutného? Plány domu máme asi 15 let staré, ale místy neodpovídají skutečnosti.

Předem velmi děkuji za odpověď.
Vážená paní,
pro Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) je potřeba zejména stavební projektová dokumentace Pokud dokumentace chybí, nebo neodpovídá skutečnému stavu, zpracovatel PENB by si měl potřebné věci zjistit na místě. Například skutečné rozměry oken. Je dobré mít i dokumentaci k systému vytápění, ohřevu vody, osvětlení a případně větrání. Pokud není, je opět nutno věnovat větší péči prohlídce domu (např. údaje o kotli zjistit přímo z výrobního štítku kotle). Je jasné, že pokud vám někdo zpracuje PENB aniž by váš dům viděl, bude to dost pochybný dokument.

Údaje o skutečné spotřebě (faktury za elektřinu atd.) pro PENB nejsou potřeba. PENB uvádí pouze teoretickou hodnotu energetické náročnosti, získanou výpočtem. Skutečná spotřeba reálného domu bude vždy trochu jiná, protože málokdo v domě bydlí, topí, větrá a svítí přesně podle tabulek a norem. Je to podobné jako se spotřebou auta - ne vždy máte spotřebu takovou, jaká je uvedena v technickém průkazu.

PENB by měl být zpracován dobře a pravdivě. Jinak riskujete v budoucnu spor s novým nájemníkem, kterého musíte při nabídce pronájmu informovat o energetické náročnosti domu a podle zákona mu musíte dát PENB (či spíše kopii) při podpisu nájemní smlouvy. Pokud by např. v PENB byla uvedena spotřeba na vytápění 50 kWh/m2.rok a nájemník ve skutečnosti měl spotřebu třeba dvojnásobnou (a tím i vyšší výdaje na bydlení), mohl by se cítit podveden a případně vyžadovat nějakou kompenzaci.

Více k tématu zde:
http://www.prukaznadum.cz/
http://www.prukazybudov.cz/

Přeji hezký den!
K. Srdečný