Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.7.13 / dotaz č. 41520
Dle zákona č. 318/2012 Sb. §6a odst. 3 písm. b) provádí kontrolu provozovaných kotlů a rozvodů tepelné energie, které jsou předmětem licence na výrobu tepelné energie a licence na rozvod tepelné energie držitel této licence (pověřený zaměstnanec). Jak tomu bylo dosud dle zákona č. 177/2006 Sb.? (v §6 odst. 5 je uvedeno, že to provádí pouze autorizované osoby). Prosím o vysvětlení.

Děkuji za odpověď.
Současně platný zákon o hospodaření energií vyžaduje provádění kontroly kotlů nad 20 kW (kromě kotlů v rodinných domcích, bytech, chatách a chalupách).
Rozlišuje se, jestli je kotel provozován s licencí pro podnikání v energetice, tam může kontrolu provádět jakákoli osoba, kterou držitel licence pověří. Nejsou zde žádné požadavky na kvalifikaci.
Pokud kotel není provozován s licencí pro podnikání, pak kontrolu musí provést pouze osoba oprávněná Ministerstvem průmyslu a obchodu. Seznam najdete zde:
https://www.mpo-enex.cz/experti/ExpertList.aspx

Výše uvedené platí od 1.1. 2013.
V předchozím znění zákona se nerozlišovalo, zda je kotel provozován s licencí nebo bez ní. Kontrolu mohla provádět pouze osoba oprávněná Ministerstvem průmyslu a obchodu.

V současnosti jsou tedy z hlediska kontroly kotlů jednoznačně zvýhodněni držitelé licence pro podnikání v energetice.
S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk