Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.8.13 / dotaz č. 41616
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v jaké fázi je projednávání novely zákona o hospodaření energií, jaký je Váš odhad, zda tato novela skutečně projde parlamentem a vztáhne výjimku i na památkově chráněné budovy? Děkuji
Dobrý den,
odhadovat výsledek projednávání novely je samozřejmě poměrně ošidné. Dle informací, které se mi ale podařilo získat od osob blízkých vyjednávacím procesům lze v současné době očekávat spíše úplné stažení návrhu poslanců Dědiče a Bauera. Tím by nedošlo ani k jeho plánovanému projednání v úplném čtení a zákon o hospodaření energií by platil dále v nynější podobě, která je v souladu s evropskou směrnicí.

V případě, že by byl návrh projednán, stalo by se tak na schůzi 17.9.2013, kde by však měly být akceptovány změny, které navrhuje iniciativa Šance pro budovy. Bližší informace je možné nalézt zde:
http://www.sanceprobudovy.cz/pro-media/tiskove-zpravy/energeticke-prukazy-lze-omezit-az-u-tretiny-budov.-bez-mateni-zakazniku-a-rizika-ztraty-dotaci

Iniciativa navrhuje omezit zpracovávání průkazů u budov s rokem výstavby před 1.1.1947 a budov památkově chráněných. Jde však pouze o prodej nebo pronájem těchto budov.
Váš dotaz však směřuje k památkově chráněným budovám užívaných orgánem veřejné moci a jejich povinnosti zpracovávat PENB do 1.7.2013 resp. 2015 a následném vyvěšení. Zde tedy lze s největší pravděpodobností očekávat, že povinnost nebude nijak změněna.

Přeji hezký den

Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor
č. oprávnění 0997





Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk