Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.8.13 / dotaz č. 41664
Dobrý den, budou muset Obce na základě zákona o hospodaření energií zajistit na svých budovách (školách, školkách, hasičkách, kulturních domech, budov obecních úřadů a bytech) energetické štítky? Od kdy?
Dobrý den,
Na základě zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií, ve znění pozdějších změn (dále jen zákon) plyne pro stavebníky, vlastníky budov nebo společenství vlastníků jednotek celá řada povinností.
Konkrétně pro obce plyne z uvedeného zákona povinností několik:
1) Podle § 7a odst. 1 písmene a) zákona vzniká povinnost zpracování průkazu při výstavbě nových budov nebo při větších změnách dokončených budov. Větší změnou je ve smyslu zákona myšlen zásah do více jak 25% plochy obálky budovy (obálka budovy = obvodové stěny + výplně otvorů + střecha + podlaha nad suterénem nebo podlaha na zemině + ostatní ochlazované konstrukce do nevytápěných nebo temperovaných prostor + konstrukce k jiným budovám). Příkladem může být zateplení obvodového pláště, kdy jeho kompletní zateplení prezentuje, např. 30% z celé obálky budovy. Zde již vzniká povinnost průkaz zpracovat.
2) Podle § 7a odst. 1 písmene b) zákona vzniká povinnost vypracovat průkaz a následně ho vyvěsit u objektů užívaných orgánem veřejné moci. Konkrétně pro obce se jedná o budovy obecních úřadů a dále o budovy ve vlastnictví obce, které jsou užívány příspěvkovými organizacemi zřízenými obcí, např. školky, školy, požární zbrojnice apod. Naplnění povinností je rozděleno do časových kategorií dle velikosti budovy. Přesněji řečeno dle velikosti tzv. celkové energeticky vztažné plochy (dále CEVP). Ta se stanovuje z vnějších půdorysných rozměrů v každém patře, ve kterém je upravováno vnitřní prostředí budovy pro pobyt osob. Velmi zjednodušeně řečeno se jedná o zastavenou plochu objektu vynásobenou počtem vytápěných podlaží. V praxi je však výpočte této plochy často komplikovanější (ustupující podlaží, částečně vytápěná podlaží, komplikované objemové řešení stavby apod.).
- pro budovy s CEVP větší než 500 m2 je nutno průkaz vypracovat a vyvěsit na veřejně přístupném místě od 1.7.2013,
- pro budovy s CEVP větší než 250 m2 je nutno průkaz vypracovat a vyvěsit na veřejně přístupném místě od 1.7.2015,
3) Podle § 7a odst. 1 písmene c) zákona je povinnost zpracovat průkaz pro užívané bytové domy nebo administrativní budovy (jedná se o ostatní budovy, které nejsou užívány pro výkon veřejné mocí). Není zde povinnost průkaz vyvěšovat. Opět jsou povinnosti vypracovat průkaz budovy rozděleny do kategorií dle CEVP a to takto:
- CEVP větší než 1.500 m2 do 1.1.2015,
- CEVP větší než 1.000 m2 do 1.1.2017 a
- CEVP menší než 1.000 m2 do 1.1.2019,
4) Dle § 7a odst. 2 a 3 vznikají další povinnosti při prodeji a pronájmu budovy. Zde je povinnost průkaz vypracovat a předat kupujícímu nebo nájemci nejpozději při podpisu kupní smlouvy resp. smlouvy o pronájmu.

Průkazy jsou oprávnění vypracovávat energetičtí specialisté zapsaní do seznamu vedeném Ministerstvem průmyslu a obchodu. Průkaz platí 10 let od data jeho vyhotovení nebo do provedení větší změny dokončené budovy.

Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk