Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.8.13 / dotaz č. 41756
Jsme SVJ, 32 bj z r.1971,dům nezateplený,vlastní plynová kotelna
1.Do kdy musíme mít Průkaz energ.náročnosti _??
2.Měření tepla v bytech musíme mít do kdy ?
Jaké jsou sankce za nesplnění termínu pro osazení měření ??_
(V současné době nepřipravujeme zateplení domu pro nedostatek financí a členové SVJ chtějí osadit měření v bytech až po zateplení domu- cca za 2-3 roky).
Děkuji za odpověď

Vážený pane, děkujeme za vaše otázky.

1/ Bytový dům, kde není plánována renovace, prodej či pronájem celé budovy, nový prodej či pronájem jednotlivého bytu, musí mít průkaz energetické náročnosti (PENB) v termínech podle energeticky vztažné plochy:
Bytový dům s energeticky vztažnou plochou nad 1500m² do roku 2015, nad 1000 m² do roku 2017 a menší do roku 2019 (týká se i bytového domu vlastněného družstvem).
Pokud bude dům rekonstruován tak, že se změní energetické parametry více než 25% obálky budovy, pak musí mít zpracován PENB a navíc dodržet požadavky na energetickou náročnost.
Pokud se v domě prodává byt, pak musí mít PENB k datu prodeje. Prodávající musí PENB (resp. ověřenou kopii) předat kupujícímu při podpisu smlouvy, ovšem ještě předtím má zájemce o koupi právo PENB vidět.
Pokud se v domě pronajímá byt, pak PENB musí být k dispozici pro zájemce o pronájem od 1.1. 2016. Pokud v případě prodeje či pronájmu není PENB zpracován, pak může majitel bytu nahradit PENB fakturami za energie za poslední 3 roky.

Shrnuto: PENB je potřeba v případě prodeje už nyní, pokud se v domě nic neprodává, tak zatím být nemusí. Pokud se bude v domě nějaký byt pronajímat, pak musí být PENB od roku 2016. A pokud se nic prodávat ani pronajímat nebude, pak musíte mít PENB zřejmě od roku 2015 (odhadujeme z vámi uvedeného počtu bytů). Pokud chystáte zateplení, pak budete muset PENB zpracovat v rámci projektu.

Za nedodržení povinnosti zpracovat PENB může Státní energetická inspekce udělit pokutu až do 200 tis. Kč (viz § 12a, odst. 3).

2/ Povinnost instalovat měřiče tepla (odborně - jazykem zákona "vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům" platí již mnoho let, podle předchozího znění zákona o hospodaření energií č. 406/2000 Sb. byl termín pro jejich instalaci do konce roku 2007. Současně platný zákon č. 406/2000 Sb. uvádí termín do 1.1.2015. (viz článek II zákona, odst. 3). Za nedodržení této povinnosti může Státní energetická inspekce udělit pokutu až do 200 tis. Kč (viz § 12a, odst. 3).

Přejeme příjemné bydlení!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk