Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.8.13 / dotaz č. 41848
Prosím Vás chci se zeptat jestli je pravada a je dané normou nebo vyhláškou, že od výkonu 2,5MW je povinností na zdroji tepla osadit měřič spotřeby tepla. Pokud ano o jakou jde normu nebo vyhlášku.
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
Děkuji za dotaz. Nepodařilo se nám zjistit, že by nějaká vyhláška či norma požadovala povinnost osazovat měřiče spotřeby tepla na výrobny tepla s výkonem vyšším než 2,5 MW.
Stanovení minimální účinnosti užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie stanovuje Vyhláška č. 441/2012 Sb. z 5. prosince 2012 s účinnosti od 1.1.2013.
V ní se v § 2 odst. 6 uvádí :
„Není-li ve výrobně tepla instalováno měření vyrobené tepelné energie a spotřeby paliva na všech kotlích, zjišťuje se dodržení minimální účinnosti výroby u kotlů, které jsou měřením vybaveny. U ostatních kotlů se dodržení minimální účinnosti výroby zjišťuje za část roku, kdy to provozní podmínky umožňují, zejména za dobu, kdy byl kotel v provozu samostatně. Vždy se zjišťuje dodržení minimální účinnosti dodávky tepelné energie uvedené v příloze č. 17 k této vyhlášce.“
Z textace vyhlášky nevyplývá povinnost osazovat měřiče na kotle.
Musím ale podotknout, že nejsme oprávněni k vykládání zákonů nebo vyhlášek. K tomu je oprávněn pouze nezávislý soud nebo se případně můžete dotázat zpracovatele vyhlášky, kterým je Ministerstvo průmyslu a obchodu
Odpovídá:  Ing. Jan Linhart* - EKIS Pardubice EPP Bohemia
Téma:  Vytápění
tisk