Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.8.13 / dotaz č. 42259
Dobrý den, je zapotřebí průkaz i v případě prodeje nemovitosti v insolvenci? Jedná se o přímý prodej kupní smlouvou, nikoliv dražbou. Prodávaná nemovitost je starý dům s č.p., na kterém byly provedeny stavební úpravy (přestavba na byty) a vlastník se v průběhu výstavby dostal do inslovence. Dům je tedy stále rozestavěný, nemá okna, nicméně stále má číslo popisné. Je tedy potřeba průkaz v případě rozestavěné stavby? O stavební povolení bylo žádáno v r. 2005.
Děkuji za odpověď.
Děkujeme za položení vašeho dotazu. V případě prodeje rodinného domu nebo bytového domu se od 1.1.2013 starý vlastník (prodívající) zavazuje, aby vyhotovil před prodejem (v případě inzerce) průkaz energetické náročnosti budovy a s jeho klíčovým obsahem seznámil možné budoucí kupující nebo zájemce. Klíčovými parametry jsou považovány : energetická třída (A, B, C, D, ...) a hodnota měrné dodané energie.
V zásadě nezáleží na stavu, ve kterém se budova nachází, pokud je kolaudována ke způsobu využití a nedošlo k její změně, pak by měl být i PENB zpracován podle tohoto původního stavu. Pokud okamžik prodeje nastane až po rekolaudaci budovy, pak by i PENB měl odpovídat technickému stavu skutečného provedení rekolaudace.
Pokud byly však byly provedeny téměř veškeré stavební úpravy nutné pro přestavbu a změnu užívání a změnilo se více než 25% plochy (obálky), pak by se měl PENB zpracovat podle stavební dokumentace určené pro přestavbu a ohodnit tak energeticky již provedenou přestavbu, přestože právně ještě není rozestavěná stavba určená k provozování.
Zpracováním PENB bude budoucímu kupujícímu jasné i "energetické požadavky" a včasné seznámení kupujícího s průkazem předejdete možnému nedorozumnění a podmínek pro možné odstoupení z kupní smlouvy.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk