Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.9.13 / dotaz č. 42264
Dobrý den,
je nutné zpracovávat PENB pro objekt ve vlastnictví obce, který je v současnosti nevyužívaný a obec se rozhoduje, zda ho bude rekontruovat nebo ho prodá? Děkuji za odpověď.
Dotaz ohledně zpracování PEN ve vlastnictví obce:

I když je objekt dle Vašeho sdělení v současnosti nevyužívaný, tak předpokládáme, že se jedná o objekt, který je stavebně provedený tak, že spotřebovává energie v případě jeho užívání a PEN je potřebné zpracovat a to dle okolností popsaných níže (k uvedenému jen dodáváme, že hodnoty ukazatelů energetické náročnosti hodnocené budovy se dle příslušné prováděcí vyhlášky stanovují výpočtem na základě dokumentace, ne na základě údajů např. spotřeb zemního plynu, elektřiny a pod.).
V příslušném zákoně č. 318/2012 Sb. a jeho paragrafu §7a, odst.1 písm. b) je uvedena u budov užívaných orgánem veřejné moci povinnost zajistit termín zpracování PEN v prvním termínu (tj. od 1.7.2013) pro budovy s energ. vztažnou plochou větší než 500m2 a ve druhém termínu od 1.7. 2015, s energ. vztažnou plochou větší než 250m2.
Výše uvedené termíny platí jen za situace, pokud pro takovýto Váš objekt nenastane případně povinnost zpracovat PEN již dříve a to z titulu jiného paragrafu a jiných článků tohoto zákona, tj. při větší změně dokončené budovy (tj.při její rekonstrukci), popř. při prodeji a pronájmu. Tyto povinnosti (rekonstrukce, prodej, pronájem budovy) se potom nevztahují na budovy s energ. vztažnou plochou menší než 50m2.
Větší změnou dokončené budovy rozumíme změnu na více než 25% celkové plochy obálky budovy.

S pozdravem Ing. Pavel Svoboda, EKIS Olomouc, 3.9.2013