Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.9.13 / dotaz č. 42397
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jaké jsou požadavky na nové energetické specialisty.
Na stránkách MPO je pouze požadavek na vzdělání a praxi v technickém oboru + složení teoretické zkoušky ( https://www.mpo.cz/dokument36333.html ) ... zhruba před rokem jsem sháněl nějaké informace a nalezl jsem, že je požadavek na to mít autorizaci, předložení min. 2 prací na kterých jsem se podílel v posledních 2 letech + teoretická zkouška. Nevím jestli to mám chápat tak, že došlo ke změně požadavků, nebo jsou infomace na MPO neúplné. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
požadavky na energetické spacialisty jsou uvedeny v zákoně č. 406/2000 Sb. Podívejte se na aktuální znění (poslední novela je zákonem 318/2012 Sb., další novela v této chvíli prochází schvalovacím procesem v Senátu ČR). Zde se výslovně neuvádí požadavek, že musíte předložit práce z posledních let. Viz výtah ze zákona níže.

Další informace, jako je okruh zkušebních otázek, časté otázky a přihláška ke zkoušce, najdete na webu MPO:
https://www.mpo.cz/dokument36333.html
Ani zde se neuvádí požadavek na předložení prací.

Pouze uchazeči o složení zkoušky, kteří již jsou energetickými auditory (buď mají oprávnění MPO, nebo jsou autorizované osoby ČKAIT) musí předložit přehled energetických auditů, resp. projektové dokumentace za poslední 3 roky. To je požadavek uvedený ve Zkušebním řádu MPO, viz:
https://www.mpo.cz/dokument38994.html


S dalšími dotazy doporučujeme obracet se přímo na příslušný odbor MPO, které vede seznam energetických specialistů:
Ministerstvo průmyslu a obchodu
Odbor elektroenergetiky
Na Františku 32
110 15 Praha 1,
enex@mpo.cz


Přejeme hodně úspěchů při zkoušce!
J. Beranovský, K. Srdečný
--------------------------

Zákon 406/2000 Sb. o hospodaření energií

§ 10
Energetický specialista

Energetický specialista

(1) Energetickým specialistou je fyzická osoba, která je držitelem oprávnění uděleného ministerstvem k
a) zpracování energetického auditu a energetického posudku,
b) zpracování průkazu,
c) provádění kontroly provozovaných kotlů a rozvodů tepelné energie, nebo
d) provádění kontroly klimatizačních systémů.

(2) Podmínky pro udělení oprávnění podle odstavce 1 jsou
a) složení odborné zkoušky, které se prokazuje protokolem o výsledku zkoušky podle § 10a,
b) způsobilost k právním úkonům6g),
c) bezúhonnost, která se prokazuje podle odstavce 3,
d) odborná způsobilost, která se prokazuje podle odstavce 4.

(3) Za bezúhonnou se pro účely tohoto zákona nepovažuje osoba, která byla pravomocně odsouzena pro trestný čin spáchaný úmyslně v souvislosti s předmětem činnosti energetického specialisty, pokud se na ni nehledí, jako by nebyla odsouzena. Bezúhonnost se prokazuje výpisem z evidence Rejstříku trestů. Ministerstvo si za účelem prokázání bezúhonnosti žadatele vyžádá podle zvláštního právního předpisu7) způsobem umožňujícím dálkový přístup výpis z evidence Rejstříku trestů. Fyzická osoba, která není státním občanem České republiky, dokládá bezúhonnost výpisem z evidence obdobné Rejstříku trestů vydaným státem, jehož je fyzická osoba občanem, jakož i doklady vydanými státy, ve kterých se déle než 3 měsíce nepřetržitě zdržovala v předcházejících 3 letech. Nevydávají-li tyto státy výpis z evidence trestů nebo rovnocenný doklad, předloží fyzická osoba čestné prohlášení o bezúhonnosti učiněné před notářem nebo orgánem členského státu, jehož je občanem, nebo před notářem nebo orgánem členského státu posledního pobytu. Tyto doklady nesmí být starší 3 měsíců.

(4) Za odbornou způsobilost se pro účely tohoto zákona považuje vysokoškolské vzdělání získané studiem v bakalářských, magisterských nebo doktorských studijních programech v oblasti technických věd a jejich oborech energetiky nebo stavebnictví a 3 roky praxe v oboru nebo střední vzdělání s maturitní zkouškou v oblastech vzdělání technického směru v oboru energetiky nebo stavebnictví a 6 roků praxe v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v oblastech technického směru v oboru energetiky nebo stavebnictví a 5 let praxe v oboru.

(5) Žádost o udělení oprávnění obsahuje kromě náležitostí stanovených správním řádem kopie dokladů prokazujících odbornou způsobilost.
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk