Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.9.13 / dotaz č. 42401
Dobrý den,

V současné době je naše společnost ve fázi přípravy výstavby nového plynového zdroje s příkonem v palivu nad 50 MWt. V okolí nově vzniklého zdroje se chystá v budoucnu developerská výstavba (bytové prostory, kancelářské budovy, nákupní centrum apod.).

Chci se zeptat jaké jsou z pohledu legislativy požadavky na umístění takového zdroje tak, aby v budoucnu co nejméně ohrozil případnou výstavbu v jeho okolí. Především se jedná o řešení následující problematiky:

- legislativní požadavky na provedení nového zdroje ve vztahu k budoucí výstavbě
- případné materiálové požadavky na stavební část (výstavba komínu, problematika hluku apod.)
- požadavky na ochranné pásmo v okolí zdroje
- požární bezpečnost v okolí zdroje
- vzhledem k případné bytové i nebytové výstavbě budov v okolí zdroje – minimální odstup od komplexu zdroje, hygienické požadavky, požadavky na bezpečnost, případně jiné požadavky.

Za Vaši odpověď Vám předem moc děkuji.

Vážený pane,
váš záměr musí být v první řadě v souladu s územním plánem daného území. Pokud územní plán umožňuje výstavbu zdroje tepla, můžete požádat o zahájení územního řízení o umístění stavby a stavební úřad vám určí limity a parametry, které musíte splnit. Například může vyžadovat rozptylovou studii, která určí potřebnou výšku komína atd. Obdobně může vyžadovat hlukovou studii a další.
Během územního řízení se z vašemu záměru mohou vyjadřovat vlastníci sousedních pozemků a další dotčené osoby a orgány státní správy. Z jejich vyjádření mohou vyplynout další dnes neodhadnutelné požadavky.
Pokud váš zdroj bude vyrábět elektřinu, musíte získat autorizaci Ministerstva průmyslu a obchodu, podmínky pro udělení autorizace pro výrobnu elektřiny viz energetický zákon č. 458/2000 Sb., §30a. Pro zdroj tepla se autorizace nevyžaduje.
Ochranné pásmo je rovněž stanoveno v zákoně. č. 458/2000 Sb., pro zdroje tepla je to 2,5 m od hranic zařízení, pro výrobnu elektřiny je to 20 m. Dále jsou stanovena ochranná pásma pro vedení elektřiny a tepla, podrobněji viz zákon č. 458/2000 Sb., §46 a §87. Ochranné pásmo vzniká po nabytí právní moci územního rozhodnutí a osoby, které ochranné pásmo omezuje (např. zasahuje na jejich pozemek) jsou povinny ho respektovat. Pokud ochranné pásmo zasahuje na cizí pozemky, zřizuje se věcné břemeno, obvykle za úplatu.

Doporučuji tedy nejprve prostudovat územní plán a na místním stavebním úřadě zjistit všechny podmínky. Obvykle je dobré včas seznámit s vašim záměrem veřejnost. Můžete tak předejít námitkám vznášeným během územního, resp. stavebního řízení, kdy je bývá zdržení velmi nepříjemné.

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk