Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.9.13 / dotaz č. 42506
Dobrý den. Chystáme se stavět rodinný dům a nyní hledáme nejlepší řešení týkající se vytápění. Jelikož v dané lokalitě není plyn, zvažujeme možnost vytápět buď tepelným čerpadlem nebo kotlem na pelety. Posuzujeme počáteční investici, návratnost, případnou manuální práci a náklady atd., ale názory se hodně různí, tudíž bychom potřebovali nějaké dobré doporučení, srovnání, jakým způsobem vytápět. Mockrát Vám předem děkuji za zpětnou odpověď. Hezký den.
Hezký den,

aby bylo možno provést odborné posouzení jaký druh paliva či energie lze použít pro ekonomické vytápění Vašeho domu je potřebné znát tepelné ztráty Vašeho domu a z toho vyplývající roční potřebu tepla na vytápění i ohřev užitkové vody. Pak bude možno porovnat jak vstupní investiční náklady na pořízení zdrojů tepla, tak také náklady provozní a servisní. Určitě je výhodné instalovat fotovoltaické panely s bateriemi na akumulaci vyrobené elektřiny i třeba jen pro svoji potřebu. Také sluneční kolektory na ohřev užitkové vody a na přitápění jsou zajímavé, protože sluneční energie není ještě zpoplatněna!

Vytápění dřevěnými peletami je spojeno s nároky na uskladnění paliva, ale celý proces spalování lze zautomatizovat a při použití kvalitních pelet (ENplus) budete spokojeni.

Tepelná čerpadla jsou spojena s vyššími pořizovacími náklady a s narůstající cenou elektřiny i stálých plateb. Budoucnost je v decentralizaci a v co možná nejmenší závislosti na externích dodavatelých paliv a energie (sluneční energie, větrná energie, biomasa).


S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB

Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk