Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.9.13 / dotaz č. 42665
Dobrý den,
potřebujeme zjistit tepelnou ztrátu RD v souvislosti s instalací TČ jako podklad pro žádost o změnu distribuční sazby elektřiny - TČ musí pokrýt min. 60% tepelných ztrát budovy. Jedná se o starší RD. Bude vyhovovat Vámi zpracovaný energ. průkaz budovy a co všechno je k tomu potřeba?

Předem díky
Dobrý den,
součástí Energetického průkazu ECČB je i stanovení tepelné ztráty domu nutné pro dimenzování tepelného čerpadla.
Dozvíte se rovněž, jak se podílejí tepelné ztráty jednotlivými konstrukcemi na celkové tepelné ztrátě a kolik by Vás stál ročně provoz vytápění při různých zdrojích tepla.
Pro výpočet budou třeba stavební plány včetně řezů a pohledů s popisem použitých konstrukcí a materiálů (pokud existují). V případě, že plány nejsou k dispozici, stačí mít náčrt stavby s rozměry místností včetně jejich výšek, rozměry a počet oken a venkovních dveří a popsány použité materiály obvodových konstrukcí. Dále situace (orientace na všechny světové strany), provedená opatření na snížení tepelných ztrát (tepelné izolace zdiva, stropů, utěsnění oken a další související údaje, které ovlivňují energetickou spotřebu domu), stáří stavby.
Pokud možno: roční spotřeby paliva a energií za poslední 3 roky, případně za poslední rok a roční platby za energie v Kč (účty za: uhlí, plyn, elektřinu, olej, dřevo, vodné atd.).

S pozdravem

Ing. Zdeněk Krejčí