Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.9.13 / dotaz č. 42666
Dobrý den,bydlím v bytě, kde lze vytápět pouze přímotopy. Ze strany,která je zateplená v pohodě přímotop 1500 W stíhá, ze strany, která zateplená není je přímotop o výkonu 2000 W při větších mrazech sotva vlažný. Uvažuju o koupi výkonnějšího přímotopu 2500 W nevím však jestli je lepší klasický, sálavý nebo co jsem slyšel olejový radiátor. Díky za info.
Dobrý den,
nejprve bych se zastavil u vašeho konstatování, že na jedné straně přímotop stíhá a na druhé je sotva vlažný.
Z principu činnosti těchto topidel, nemůže být prakticky znatelný rozdíl v povrchové teplotě topidel v závislosti na tom zda je místnost zateplená nebo ne. Doporučuji tedy prověřit správnou funkci topidla 2000 W. Pokud by bylo nutno pořídit nové topidlo, pak je podstatné, zda chcete vytápět celou místnost tím způsobem, že budete ohřívat
vzduch v místnosti, či zda chcete vytápět jen část místnosti, např. v okolí pracovního stolu.
V prvním případě je lepší radiátor s větší topnou plochou pracující s nižšími teplotami (např. olejový radiátor). Ve druhém případě je vhodnější sálavý radiátor, ať už nízkoteplotní (např panely Fenix Ecosun Jeseník), nebo klasický vysokoteplotní.
Sálavými panely Fenix je možno vytápět i větší prostor rovnoměrně. Je však nutno použít větší počet panelů s nižším příkonem.
S pozdravem L. Prokop
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE
Téma:  Vytápění
tisk