Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.9.13 / dotaz č. 42729
Dobrý den,
plánuji postavit NED dřevostavbu, podlahová plocha 110 m2, TZ = 5 kW. Jsme tříčlenná rodina.

V domě bude krb s teplovzdušným rozvodem a nízkoteplotní podlahové topení. Přemýšlím stále nad zdrojem vytápění, plynový KK nebo elektrokotel (8 kW) a bojler 200 l.
Plyn není na pozemku, musel bych budovat přípojku přes místní komunikaci cca. 10 m.

Je v mém případě vyhodnější zavádět plyn nebo zůstat u EE? Investiční náklady jsou cca 110 000,- u plynu vs. 30 000,- pro EE.

Děkuji předem za případnou odpověď.
Vážený pane,
pokud budete uvažovat pouze náklady na vytápění a ohřev vody, bude pro vás výhodnější zemní plyn. Zde můžete počítat s cenou tepla cca 1,4 Kč/kWh, což při odhadované spotřebě vašeho domu 9 000 kWh/rok představuje náklady za 20 let 252 tis. Kč.
Při vytápění elektřinou je cena tepla cca 2,7 Kč/kWh, což je za 20 let 486 tis. Kč.
Vidíte, že rozdíl v investičních nákladech je z tohoto pohledu málo významný.

Nicméně v domě potřebujete i elektřinu na provoz spotřebičů, vzduchotechnické jednotky atd. (pokud je váš dům nizkoenergetický, pak určitě jistě má vzduchotechniku). Tato spotřeba je cca 3000 kWh ročně. Pokud byste topil elektřinou, máte k dispozici levnější elektřinu (cca NT 2,6 Kč/kWh, VT 3,2 Kč/kWh), než kdybyste topil plynem (nebo čímkoli jiným mimo elektřiny). Cena elektřiny je v tomto případě cca 4,9 Kč/kWh. Rozdíl v nákladech je tak za 20 let cca 126 tis. Kč.

Pokud tedy sečtete celkové náklady, vyjde vám:
plyn: inv. náklady 100 tis. Kč + náklady na vytápění a ohřev vody 252 tis. Kč + náklady na elektřinu + 294 tis. Kč = 646 tis. Kč
elektřina: inv. náklady 30 tis. Kč + náklady na vytápění a ohřev vody 486 tis. Kč + náklady na ostatní elektřinu + 168 tis. Kč = 684 tis. Kč

Uvedené ceny jsou orientační a samozřejmě nezohledňují růst cen energií. Lze předpokládat, že elektřina bude zdražovat rychleji než plyn. Také hodně záleží na tom, jaká bude vaše skutečná spotřeba, to se dopředu obtížně odhaduje. U domu s nízkou spotřebou tepla na vytápění už je významnější spotřeba elektřiny na provoz domácnosti, než spotřeba na vytápění.
Pro další výpočty můžete využít tuto kalkulačku:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk