Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.9.13 / dotaz č. 42904
Dobry den,

Dovoluji si obratit se na Vas s dotazem na povinnosti zpracovat a predlozit k najemni smlouve prukaz energeticke narocnosti v pripade pronajmu ucelene casti budovy (bytove jednotky a podil na spolecnych castech domu).

Od kdy musi vlastnik poridit a predloit prukaz energeticke narocnosti?

Po precteni zakona tomu rozumim takto:od 1.1. 2016. Pokud se byt nachazi v budove s celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 1 500 m2, musi mit tato budova prukaz jiz k 1.1.2015 a vlastnik bytove jednotky ho muze pouzit pri podepsani najemni smlouvy. Pokud se jedna o budovu s celkovou energetickou vztaznou plochou vetsi nez 1000 m2,bude muset vlastnik pred rokem 2016 pozadat SVJ o prukaz a v pripade, ze mu ho SVJ neposkytne, prilozit ke smlouve vyúčtování dodávek elektřiny, plynu a tepelné energie za 3 roky nebo nechat zpracovat prukaz sam pro svuj byt. Chapu zakon spravne.

Muze nechat zpracovat prukaz zam pro svuj byt aniz by se predtim obratil na SVJ?
Jak se z pohledu zakona resi prodlouzeni stavajici najemni smlouvy stavajicimu najemnikovi? Jedna se o smlouvu novou, ktera vyzaduje vyhotoveni prukazu?

A jak ma situaci resit vlastnik, ktery ma v byte najemnika, chce mu prodlouzit smlouvu a prukaz vyhotovit nestihne. Musi najemnika z bytu vyhodit nebo ho muze v byte nechat a smlouvu podepsat pozdeji s prilozenym energetickym prukazem?
Rozumim, ze Vase odpovedi nejsou pravne zavazne ale muze se v tomto pripade clovek obratit s dotazem na SEI, ktera bude kontrolu provadet. Dekuji predem za odpoved!
S pozdravem,
Dobrý den,
PENB je povinný od ledna 2016 při pronájmu bytu.

Jak píšete, pokud má váš dům plochu nad 1500 m2, musíte mít (jako SVJ) PENB od ledna 2015. Takže při pronájmu už bude každý vlastník ze SVJ mít PENB k dispozici.
Pokud má plochu nad 1000 m2, pak je povinnost až od ledna 2017, takže v případě pronájmu byste museli PENB mít zpracovaný o rok dříve.

Pokud od ledna 2016 bude někdo pronajímat byt a PENB nebude k dispozici, může ho nahradit fakturami za energie za poslední 3 roky.

PENB se zpracovává vždy pro celkou budovu a platí pro všechny byty v budově. Nelze zpracovat PENB jen na jeden byt (výjimkou by mohl být samostatný PENB třeba pro přístavbu). Pokud by si tedy jeden vlastník chtěl zpracovat PENB, nusel by ho nechat zpracovat pro celou budovu.

PENB je poviný při uzavírání nových smluv. Pokud tedy skončí smlouva a uzavře se nová (i se stejným nájemníkem), pak by PENB měl být předložen. Pokud by šlo o prodloužení dosavadní smlouvy, pak PENB mít nemusíte. Toto je i stanovisko Ministerstva průmyslu a obchodu.

Přejeme hezký den!
J. Beranovský, K. Srdečný