Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.9.13 / dotaz č. 42942
Dle Vyhlášky 194/2013 se kontrola účinnosti kotlů do 100 kW provádí co 10 let energetickým specialistou. Má samotný provozovatel povinnost stanovovat (kontrolovat, sledovat) účinnost kotle častěji (např. 1x ročně)a podle jakého zákona/vyhlášky/.
Povinnost kontroly kotlů ( i klimatizací) stanovuje zákon o hospodaření energií. Viz §6a zákona č. 406/2000Sb. Tento zákon byl novelizován v roce 2012, takže od 1.1.2013 došlo i ke změnám v požadavcích na kontrolu kotlů. Významnou změnou je např. to, že zákon od 1.1.2013 vyžaduje i hodnocení rozvodů tepla příslušných k danému kotli.
povinnost kontroly kotlů s výkonem nad 20 kW (nikoli 200 kW, jak uvádíte) je stanovena v §6a zákona č. 406/2000Sb. Povinnost platí pro kotle, nikoli pro kotelny! Ze zákona vyplývá, že nezáleží na tom, kde je kotel instalován - povinnost platí jak pro kotelny v budově, tak pro samostatně stojící kotelny. Výjimkou jsou rodinné domky, to ale není váš případ.

K tomuto paragrafu existuje stávající prováděcí vyhláška č. 276/2007 Sb. Ta byla nahrazena prováděcí vyhláškou č. 194/2013 Sb. Proto se nadále budeme věnovat jen této nové vyhlášce.

V první řadě je třeba rozlišit, zda vaše kotelny provozujete s licencí na výrobu tepelné energie (kterou vám vydal ERÚ). V tom případě si kontrolu provádíte sami, a to jednou ročně. Může vám to provést jakákoli osoba, kterou pověříte. Stačí vyplnit formulář v příloze č. 4 vyhlášky č. 194/2013 Sb.

Pokud ale provozujete kotle bez licence, pak je zákon přísnější. Kontrolu může provádět jen osoba s příslušným oprávněním MPO, seznam najdete zde:
https://www.mpo-enex.cz/experti/ExpertList.aspx
Četnost kontroly závisí na velikosti kotle a typu paliva. Pro kotle od 20 do 100 kW je to do 10 let od uvedení do provozu a pak každých 10 let. Pro kotle nad 100 kW jsou to 4 roky pro plynové kotle a 2 roky pro kotle na tuhá a plynná paliva. Podrobněji viz příloha č. 5 vyhlášky č. 194/2013 Sb. V rámci kontroly je zpracován protokol dle přílohy č. 3 vyhlášky č. 194/2013 Sb.

Kontrola se týká jak kotle, tak příslušných rozvodů. Zákon to příliš podrobně nespecifikuje. Lze předpokládat, že u samostatně stojících kotelen půjde o kontrolu rozvodů z kotelny k předávacímu místu (na patu dané budovy). U kotelen v budovách půjde o kontrolu rozvodů opět buď k předávacímu místu (pokud existuje), nebo o kontrolu rozvodů v celé budově.

Z provedené kontroly pro vás nevyplývají žádné povinnosti (typu zvýšit účinnost kotle, zaizolovat rozvody apod.), s výjimkou povinnosti předložit na vyžádání zprávy o kontrole ministerstvu nebo Státní energetické inspekci (státní úřady zjevně nejsou schopny si tyto doklady předat mezi sebou).

Pokud není kontrola provedena čistě formálně, pak by vám jako provozovateli měla sdělit, jak je na tom kotel a rozvody a navrhnout opatření ke zlepšení provozu.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství
Téma:  Legislativa
tisk