Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.9.13 / dotaz č. 42999
Dobrý den,jsme SVJ s 20 byty a máme zpracován PENB z roku 2006,po zateplení a celkové revitalizaci domu,platný tedy ještě 3 roky.Jeho součástí však není tzv.Energetický štítek/grafické znázornění/.Jeden z vlastníků svou byt. jednotku prodává a přesto,že jsme tehdejší PENB dali k dispozici,žádá ještě o vypracování štítku,popř. nového PENB.ostatní vlastníci nesouhlasí,pokud je platný PENB z roku 2006.Stačí,aby vlastník k prodejní smlouvě doložil náš PENB a popř. doklady od vyúčtování energií za svou bytovou jednotku?Každá byt. jednotka má své topení a společné prostory nevytápíme. Nikdo další o prodeji či pronájmu v současné době neuvažuje a pokud dobře rozumím výkladu zákona,min. do r. 2015 bychom se stávajícím dokladem měli být v pohodě.Moc děkuji za odpověď.
Vážená paní,
nejprve je třeba vyjasnit si pojmy.

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) je něco jiného, než Energetický štítek obálky budovy (EŠOB). Laikům se to plete, navíc oba dokumenty vypadaly podobně.
EŠOB není pro nikoho povinný. Zpracovával se např. v rámci žádostí o dotace.
PENB je poři prodeji bytu povinný.

Vy máte zřejmě Energetický průkaz budovy, zpracovaný podle dnes již zrušené vyhlášky č. 291/2001 Sb. K tomuto dokumentu se grafické zpracování nedělalo. Bohužel, tento dokument už neplatí a nemůžete jím nahradit PENB vyžadovaný současnou legislativou. Obávám se, že budete muset nechat zpracovat PEMN podle platné legislativy, tedy podle vyhlášky č. 78/2013 Sb., který bude platit 10 let. z roku 2006.

Pokud byste měla novější Průkaz energetické náročnosti budovy podle již zrušené vyhlášky č. 148/2007 Sb., pak tento dokument platí 10 let a můžete ho využít při prodeji či pronájmu. Není obvyklé, aby u tohoto PENB chyběla grafická příloha tabulka s barevnou stupnicí). Domnívám se, že při prodeji bytu by kupujícímu mohl postačit pouze protokol i bez grafické části, neboť zde jsou všechny údaje uvedeny a grafická část nic navíc neobsahuje - je to jen souhrn předchozích údajů a zařazení do barevné škály.

Jinak ovšem máte pravdu, že při prodeji postačí prodávajícícmu předložit faktury za poslední 3 roky. Vás jako SVJ to ovšem nezbavuje povinnosti PENB zpracovat. Termín, do kdy musíte tak jako tak mít PENB hotový, závisí na podlahové ploše domu.
Pokud má celý váš dům podlahovou plochu nad 1500 m2, pak musíte mít PENB od ledna 2015, pokud má nad 1000 m2, pak až od ledna 2017.
Platnost stávajícího PENB je 10 let, takže bude platit do roku 2016.
Více např. zde:
http://www.prukazybudov.cz/
http://www.prukaznadum.cz/

Přejeme hezký den!
J. Beranovský, K. Srdečný