Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.10.13 / dotaz č. 43524
Dobrý den,
zajímalo by mě jak spočítat úsporu nákladů na vytápění při snížení teploty v místnosi např. o 3°C. Při použití termostatické hlavice se uvádí úspora 4-6%/1°C, jak se k tomuto dospělo? Bohužel nikde nemohu sehnat vzorec pro výpočet. Můžete uvést modelový výpočet, kde bych si mohl dosadit svá vlastní čísla?
Děkuji
Vážený pane,
poučka snížení teploty v bytě o 1°C = úspora 6% tepla platí pouze přibližně. Je to ale jednoduché, snadno zapamatovatelné a dostatečně přesné.

Vychází se z toho, že spotřeba tepla na vytápění závisí na rozdílu teplot uvnitř a venku. Běžná vnitřní teplota v bytech je +20°C, průměrná venkovní teplota v ČR během topné sezóny je + 3,8°C (pro jednotlivé lokality se pohybuje od +2,5 do +4,4°C). Při zvýšení teploty v bytě na 21°C je tedy rozdíl teplot právě 6%.
(21-3,8)/(20-3,8)=1,062

Vidíte, že jde o číslo stanovené z průměrných hodnot. Pro přesnější stanovení úspor se používají modely, které počítají rozdíl teplot (a další faktory) s měsíčním, denním nebo i hodinovým krokem. Do výpočtu vstupují i další faktory (např. vnitřní zisky od osob, sluneční energie dopadající do eken aj.). Ve skutečnosti pro většinu budov skutečný průběh vnitřních teplot ani jiných faktorů neznáme, takže výpočet je vždy zatížen nějakou nepřesností.

Vzorečky pro jednoduchý výpočet najdete třeba zde:
http://hestia.energetika.cz/encyklopedie/12.htm#12_3

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk