Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.10.13 / dotaz č. 43710
Dobrý den, zaspal jsem s termínem žádosti o povolení provozu zdroje znečištění z nového zákona č.201/2012.
Prosil bych o radu, na koho se oficiálně obrátit, případně co je vše k tom třeba.
Dobrý den,
Děkuji za Váš dotaz. Neohlášením provozu zdroje jste se dopustil porušení zákona o ochraně ovzduší č. 201/2012 Sb. Opatření k nápravě a správní delikty řeší § 22, kde se praví:

§ 22

Opatření ke zjednání nápravy a zastavení provozu stacionárního zdroje

(1) V případě, že provozovatel neplní povinnosti stanovené tímto zákonem nebo povolením provozu, jsou inspekce nebo obecní úřad obce s rozšířenou působností oprávněny uložit provozovateli provést v přiměřené lhůtě opatření ke zjednání nápravy. Pokud provozovatel opatření ke zjednání nápravy ve stanovené lhůtě neprovedl, jsou inspekce nebo obecní úřad obce s rozšířenou působností oprávněny vydat rozhodnutí o zastavení provozu stacionárního zdroje. K uložení nápravného opatření u fyzických osob je příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností. K uložení nápravného opatření u právnických osob a podnikajících fyzických osob v případě, že se jedná o stacionární zdroj uvedený v příloze č. 2 k tomuto zákonu, je příslušná inspekce; v případě, že se nejedná o stacionární zdroj uvedený v příloze č. 2 k tomuto zákonu, je příslušná inspekce nebo obecní úřad obce s rozšířenou působností.

(2) V případě, že provozovatel provozuje stacionární zdroj uvedený v příloze č. 2 k tomuto zákonu bez povolení provozu, rozhodne inspekce o zastavení provozu tohoto zdroje.

Ve Vašem případě by inspekce dle odst. (2) měla rozhodnout o zastavení provozu zdroje. Je proto nutné abyste urychleně splnil své povinnosti vyplývající se zákona. Vaše povinnosti Vám ukládá výše zmiňovaný zákon a související vyhlášky. V první řadě byste se měl obrátit na obecní úřad obce s rozšířenou působností dle místa provozu zdroje.
Odpovídá:  Ing. Jan Linhart* - EKIS Pardubice EPP Bohemia
Téma:  Legislativa
tisk