Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.10.13 / dotaz č. 43723
Dobrý den. Na můj dotaz (č.43698), zda budova v majetku a.s., jejímž jediným vlastníkem/akcionářem je město a která je určena pro správu majetku města, se považuje za budovu užívanou orgánem veřejné moci, jste sice vypracoval rozsáhlou odpověď, ale odpověď a svůj dotaz stejně nemám. Takže je takováto budova užívána orgánem veřejné moci dle (zák.406/2000) nebo není?
Dobrý den,

zákon o hospodaření energií zahrnuje pod pojem orgán veřejné moci také subjekty zřízené orgány veřejné moci. V tomto označení je důležité slovo „zřízené“ (tedy nikoliv založené). Zřizují se např. příspěvkové organizace, veřejné výzkumné instituce (v.v.i.). Jejich zřizovateli jsou zpravidla organizační složky státu nebo územní samosprávné celky. O vzniku takové instituce vydá zřizovatel zřizovací listinu. Postavení příspěvkových organizací upravuje zákon o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů. Příspěvkové organizace jsou veřejnoprávními neziskovými organizacemi, zřízenými k plnění úkolů ve veřejném zájmu. Jsou to např. školy, nemocnice, léčebny, muzea, galerie, knihovny, divadla. Veřejná výzkumná instituce může být zřízena Českou republikou nebo územním samosprávným celkem; jménem České republiky plní funkci zřizovatele veřejné výzkumné instituce ministerstvo, jiný ústřední orgán státní správy nebo Akademie věd České republiky v postavení organizačních složek České republiky.
Založením vznikají obchodní společnosti a družstva (obchodní korporace). Založení se řídí obchodním zákoníkem, od 1. ledna 2014 zákonem č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích). Obchodní korporace se zakládá společenskou smlouvou. Stát může založit obchodní společnost nebo se účastnit jejího založení pouze ve formě akciové společnosti. Stát může být akcionářem i té akciové společnosti, kterou nezaložil nebo jejíhož založení se nezúčastnil. Jménem státu funkci zakladatele akciové společnosti vykonává a majetek do takové společnosti vkládá ministerstvo (zákon č. 219/2000 Sb., o majetku ČR a jejím vystupování v právních vztazích).

Pokud vzniká příslušný subjekt založením, ve vašem případě a.s., zákon č. 406/2000 Sb. se na něj nevztahuje.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kaleta* - EKIS Ostrava KEA tisk