Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.10.13 / dotaz č. 43776
Dobrý den.Máme malý domek,který prochází rekonstrukcí.Dům byl podříznutý,tedy odizolovaný pomocí plastových desek na které byla přivařena ipa.Rozhodli jsme se pro podlahové topení (vodní).Jestli ve zdech zůstala nějaká vlkost nebo i přez plastové desky si najde vzlínavost cestu,dokáže ji podlah.topení vysušit o proti radiátorům?Děkuji
Dobrý den,
při odstraňování vlhkosti ve zdivu je primárně nutné zjistit, jakým způsobem se vlhkost do zdiva dostane. Podrobnější informace najdete na internetu např. na adrese http://stavba.tzb-info.cz/vlhkost-a-kondenzace-v-konstrukcich/5396-priciny-vlhnuti-stavebnich-objektu.
Podříznutím oddělíte spodní část zdi a zamezíte tak dalšímu šíření vlhkosti stěnou. Důležité ovšem je zamezit přístupu vody ke zbývající části stěn (tj. pod řezem). Většinou toho lze dosáhnout odkopáním, provedením izolací a drenáže.
Podlahové vytápění má nižší teplotní spád (30-40°C) oproti systému s radiátory (55-75°C). Při podlahovém vytápění dochází k přirozenému rovnoměrnému proudění tepla a zamezuje tak vzniku studenější vrstvy při zemi. To napomáhá k lepšímu vysoušení vlhkých míst, které jsou nejčastěji v úrovni podlahy. Mimo vytápění je samozřejmě nutné tyto prostory větrat. Za předpokladu, že izolace zdí bude dobře provedena, že se bude topit a větrat, se zdivo vysuší nezávisle na tom, zda jde o podlahové vytápění nebo jsou použité radiátory.
Odpovídá:  Jiří Máslo* - EKIS Most Středisko pro úspory energie
Téma:  Vytápění
tisk