Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.10.13 / dotaz č. 43779
Jsme důchodci, kteří budou na chalupě v nadm.výšce 350 m v Jizerkách řešit výměnu kotle na ústřední topení- dosud uhlí. Sil ubývá. Manželka uvažuje o elektrickém vytápění s přímotopy, mně by se více líbil elektrokotel. Prosím o radu - co je pro nás výhodnější, jezdíme obvykle v pátek, do neděle, po celý rok.
Cellkem 110 m2 podlahové plochy-přízemí a podkroví.
Vážený pane,
v tomto případě není rada až tak jednoduchá, respektive nejde jen o to zda přímotopy nebo elektrokotel. Zásadní nevýhodou obou těchto možností je cena enertgie- elektřina vždy bude nejdažší zdroj tepla. Navíc pokud jde o nějakou starou chalupu, která má cihlové nebo kamenné stěny a není zateplená, tak ji budete nejspíš muset v zimě temperovat i v době kdy tam nebudete. Prostě vaše náklady na vytápění se ve srovnání s tím uhlím výrazně zvýší. Jaké možnosti tedy máte:
1. Osadit nějaké jednoduché a levné přímotopné konvektory (přibližné ceny najdete např na HEUREKA http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=p%C5%99%C3%ADmotopn%C3%A9+konvektory). Výhodou jsou nízké investiční náklady, nevýhodou pak cena za teplo a do jisté míry omezený výkon, což může být problém, když potřebujete po příjezdu rychle natopit na přijatelnou teplotu. Není také ideální být závislý jen na elektřině; když vichřice nebo námraza strhá dráty tak budete bez tepla. Bylo by tedy asi vhodné kombinovat elektrické topení z nějakými kamínky nebo krbovou vložkou na dřevo či na pelety (viz např. http://www.kamna-na-pelety.cz/) , pokud se chcete vyhnout práci s přípravou paliva. Je to ovšem investice navíc.

2. Investičně trochu dražší řešení by bylo použít místo obyčejných konvektorů (které ohřívají převážně vzduch) sálavé topné panely
(http://shop.fenixgroup.cz/k20-internetovy-obchod-ecosun-salave-topne-panely-nizkoteplotni-panely?od=0). Jejich výhodou je, že dokáží vytvořit tepelnou pohodu i při nízké teplotě stěn t.j. po příjezdu by bylo možné jejich zapnutím celkem rychle docílit pocitu tepla (alespoň v jejich blízkosti). Z hlediska spotřeby elektřiny by zde byla určitá úspora díky tomu, že teplota vzduchu by mohla být nižší.
3. Pokud je ten kotel na uhlí ještě v dobrém stavu, tak by možná šlo jej zachovat a zkombinovat jej s elektrickým vytápěním například přidáním toho vámi zmíněného elektrokotle nebo lépe přidáním akumulační nádrže (viz např. http://www.atmos.cz/czech/instalace-kotlu-002-zapojeni-kotle-s-laddomatem-21-a-akumulacnimi-nadrzemi) s osazenou elektrickou topnou vložkou.
Akumulační nádrž výrazně snižuje náročnost na obsluhu a zlepšuje účinnost. Teplo v ní akumulované může dům temperovat po několik dnů a tedy snižuje spotřebu elektřiny. Pak byste mohli používat podle potřeby a sil buď to uhlí či dřevo nebo elektřinu. POZOR staré kotle, které nesplňují normy pro emise bude možné používat jen po omezenou dobu; v blízké budoucnosti bude jejich používání zakázáno (http://bydleni.idnes.cz/vymena-kotlu-v-cr-0ey-/stavba.aspx?c=A120323_1753284_stavba_web). Bude tedy časem (nebo raději hned) třeba ten
kotel vyměnit za nový. Existují i kombinované kotle, kde se dá spalovat dřevi i uhlí (viz např. http://www.atmos.cz/czech/clanek-007-prvni-ekologicky-kotel-na-hnede-uhli-a-drevo), cena kolem 30000Kč.
4. Vyměnit ten starý kotel na uhlí za nový automatický a emisní limity splňující (například http://www.benekov.cz/cs/produkty/benekov-c-15). Je to ale dost drahé (kolem 70000Kč) a je otázka zda to uhlí je perspektivní palivo.

Promyslete si ty jednotlivé možnosti a pokud budete mít další dotazy, znovu se zeptejte, případně mi můžete i zavolat

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
tel.603731139
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk