Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.10.13 / dotaz č. 43786
Dobrý den,4 měsíce po koupi RD stále nemám en. průkaz náročnosti budovy a to i přes opakovanou urgenci.Prosím o radu, jak dále postupovat. Děkuji za odpověď.
Povinnost zpracovat průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) má dle §7a, odst. 2, písm. a), zákona 318/2012 Sb. vlastník nemovitosti při prodeji této nemovitosti. Ve Vašem případě měl zajistit zpracování PENB prodávající, PENB vám měl být předložen před uzavřením kupní smlouvy - viz §7a), odst. 2 písm.b). PENB má poskytnou kompletní energetické informace o nemovitosti a tím i upřesnit prodejní cenu. V případě nedodání PENB může být kupní cena zbytečně vysoká ( nutné vysoké provozní náklady, nutnost rekonstrukce apod.).
Patrně nebyly splněny všechny legislativní požadavky požadované pro kupní smlouvy nemovitostí a tato může být neplatná. Neplatnost kupní smlouvy je ale právní otázkou nikoliv technickou v rámci energetického poradenství. Bude vhodné konkrétní kupní smlouvu a nedodání PENB (tedy neposkytnutí úplných energetických informací o nemovitosti před uzavřením smlouvy) zkonzultovat s advokátem znalého obchodní práva a popř. vše napadnout u soudu.
Odpovídá:  Ing.,CSc. Vlastimi Brada* - EKIS Rokycany tisk