Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.10.13 / dotaz č. 43849
Dobrý den,

koupili jsme si byt v činžovním domě postaveném ve 40tých letech.
Topení je připojené na teplovod (médium teplá voda), radiátory jsou staré litinové.
Nyní v domě probíhá rekonstrukce - někde se staré radiátory (ventil 10 mm) mění za nové (ventil 5 mm) a někde ne - bude to mít negativní vliv na efektivitu/cenu vytápění celého domu?

Hrozí nebezpečí, že pokud se nakombinují nové radiátory (průměr ventilu 5mm) a staré (průměr ventilu 10mm), že voda poteče tam kde jí to jde snáze, tedy do 10 mm radiátorů?

Bylo by řešením přidat ke starým radiátorům tepelné hlavice (5 mm ventil). Byla by pak soustava OK a dobře funkční a při takovéto kmobinaci s novými radiátory?

V domě je cca 30 bytů a ne všude chtějí staré radiátory vyměnit za nové a tak hledáme nejsnazší a nejefektivnější řešení.

Děkuji za odpověď
Vážený pane,
rekonstrukci vytápění by bylo vhodné provádět podle projektu, jinak hrozí to co popisujete: některý radiátor nebude mít dostatečný průtok. Váš dosavadní systém byl navržen s tělesy, ventily a armaturami určitého typu a hydraulického odporu, výměnou se to změní a celý systém se "rozhodí". Jednoduché řešení tady bohužel neexistuje, nespoléhejte na dodavatele se zázračným univerzálním řešením za pár korun. Skutečně je třeba provést výpočet a osadit správně ventily a další regulační prvky.
Kromě správného návrhu je pak provést i správnou montáž, i s tím bývají problémy. Po montáži je pak každopádně potřeba systém zaregulovat, teplotně a hydraulicky vyvážit. Když to neuděláte, ono to nějak topit bude, ale nemusí to topit všude a dostatečně.
V rámci rekonstrukce doporučujeme také osadit nové oběhové čerpadlo s elektronicky řízenými otáčkami, které bude mít nižší spotřebu a pomůže lepšímu fungování soustavy.
Pokud je v každém bytě jiný typ radiátoru, je podle toho potřeba upravit i indikátory spotřeby tepla, pokud je máte nainstalované, jinak bude rozúčtování tepla nesprávné.
Přejeme hodně úspěchů!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk