Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.10.13 / dotaz č. 43877
Dobry den ,

Velmi bychom uvitali Vas názor na tuto věc : v ramci kalendářního roku / 12 mesicu - i přes letni obdobi je nutne pritapet / , nemyslime topnou sezonu cca rijen - duben , na chalupe protopíme 25.000 Kc / palivo - extralehky topny olej / s tim , ze pod dojmem neustálého tvrzeni , jak je topeni drevem nebo uhlim levnejsi zalezitost ,bylo topeno / kotel ATMOS KOMBI C30 / 1 mesic na zkousku a výsledek : 2.5 m3 dreva , dle ceny dreva 2.500 Kc / mesic při těchto teplotách !!! Pokud by jsme topili cely rok drevem , rocni naklady by byly minimalne 20.000 Kc . Z jakeho pravděpodobného duvodu je tento minimalni rozdil v celkove cene a bylo by mozne uvest i prepocet ceny na palivo : hnedouhelne brikety REKORD 6 - udajne jsou minimalne 2x , resp . 3x vyhrevnejsi , nez-li klasicke palivove drevo . Predem velmi dekujeme za odpověď . Prejeme hezky den .

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na ceny paliv sděluji:
Na našich stránkách na adrese www.eccb.cz v rubrice poradenství – ceny energií je uvedena tabulka, která uvádí ceny paliv jak za měrnou jednotku, tak vztažené na 1 GJ. V této tabulce si můžete vzájemně porovnat ceny jednotlivých paliv. Budeme-li porovnávat cenu kusového dřeva s výhřevností 14,6 MJ/kg s cenou topného oleje s výhřevností 42 MJ/kg pak cena 1 GJ ze dřeva je 205,50 Kč/GJ, cena u topného oleje je 666,70 Kč/GJ. U obou paliv je předpokládán hospodárný provoz kotle. Roční náklady na vytápění pro vzorový domek s tepelnou ztrátou 10 kW jsou vyhodnoceny u dřeva na 18 669 Kč, u oleje na 53 160 Kč. Z tohoto porovnání je zřejmé, že topení olejem je výrazně dražší.
Vámi uváděný předpokládaný náklad na topení dřevem 20 000 Kč/rok odpovídá nákladu který je uveden v tabulce. Oproti tomu roční náklad na topení olejem 25 000 Kč se jeví velmi nízký.
Tabulka uvádí i cenu hnědouhelných briket a jejich výhřevnost 23 MJ/kg. Při výhřevnosti dřeva 14,6 MJ/kg tedy brikety nejsou 2x resp. 3x výhřevnější než klasické palivové dřevo.
U dřeva je nutno vzít v úvahu, že jeho výhřevnost se může v některých případech i významně lišit, podle toho, zda se jedná o dřevo tvrdé nebo měkké a také podle jeho vlhkosti.
Výhodou briket je delší doba hoření, která může způsobovat dojem, že jsou brikety výhřevnější.
Používání dřeva k vytápění ale bude oproti většině ostatních paliv vždy levnější – viz zmíněná tabulka porovnání vlastností paliv a jejich cen.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk