Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.10.13 / dotaz č. 44059
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, na co má podle zákona či platných vyhlášek nárok Státní energetická inspekce při kontrole FVE. Požaduje totiž po mně např. projekt odsouhlasený stavebním úřadem, přičemž stavební úřad vydal stanovisko, že se k instalaci FVE (na střechu) vůbec nevyjadřuje. Existuje nějaký seznam dokumentů, které může SEI požadovat (účetnictví, projektová dokumentace...) a které jsem povinen při kontrole předložit?
Dobrý den,
činnost SEI upravuje energetický zákon č. 458/2000 Sb. Viz §92 až 95 zákona. SEI se řídí zákonem o státní kontrole č. 552/1991 (od ledna 2014 bude tento zákon nahrazen zákonem 255/2012 Sb.). Zde se uvádí (§11): Kontrolní pracovníci jsou při provádění kontroly oprávněni: požadovat na kontrolovaných osobách, aby ve stanovených lhůtách předložily originální doklady a další písemnosti, záznamy dat na paměťových médiích prostředků výpočetní techniky, jejich výpisy a zdrojové kódy programů, vzorky výrobků nebo jiného zboží.

Jako držitel licence na výrobu elektřiny jste mj. povinen podle energetického zákona (§11, odst. 1): poskytovat ministerstvu, Energetickému regulačnímu úřadu a Státní energetické inspekci pravdivé a úplné informace a podklady nezbytné pro výkon jejich zákonem stanovených oprávnění a umožnit jim přístup k zařízením, která k výkonu licencované činnosti slouží,

A dále (§15a): Poskytování informací orgánům státní správy
(1) Držitel licence nebo jiná právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba jsou povinni poskytnout ministerstvu, Energetickému regulačnímu úřadu a Státní energetické inspekci na písemnou žádost ve stanovené přiměřené lhůtě úplné, správné a pravdivé podklady a informace nezbytné pro výkon jejich působnosti podle tohoto zákona.
(2) Držitel licence je dále povinen poskytnout Komisi na písemnou žádost ve lhůtě jí stanovené úplné, správné a pravdivé podklady a informace nezbytné pro výkon její působnosti v oblasti certifikace.
(3) Při vyžádání podkladů a informací uvede ministerstvo, Energetický regulační úřad nebo Státní energetická inspekce právní důvod a účel vyžádání podkladů a informací a poučí o možnosti uložení pokuty v případě jejich neposkytnutí.

Jak vidíte, zákony neřeší seznam dokumentů. Domnívám se, že ve vašem případě místo projektové dokumentace předložíte SEI stanovisko stavebního úřadu, případně čestné prohlášení, že projektová dokumentace neexistuje a není zákonný důvod, aby existovala. Případný spor je pak asi třeba řešit soudně.

Upozorňujeme také, že jako fyzická osoba nemusíte požadované doklady poskytnout, pokud by to způsobilo nebezpečí trestního stíhání vám nebo osobám blízkým (viz §14 zákona 255/2012 Sb. a dále viz § 116 občanského zákoníku).

Přejeme hodně úspěchů!
J. Truxa, K. Srdečný