Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.10.13 / dotaz č. 44141
Dobrý den,
zdědil jsem 120 let starý statek, spíše nyní už ruinu, protože na něj nikdo 30 let ani nesáhl.
Musím mí při prodeji takovéto nemovitosti mít energetický štítek, protože dát nevím kolik tisíc za tento štítek s tím, že vím, že ho prodám tak za cca 100000Kč se mi zdá jako nesmysl?

Děkuji


na základě zákona 406/2000 Sb. o hospodaření energií ve znění pozdějších předpisů jste jako vlastník budovy povinen zajistit zpracování PENB (průkaz energetické náročnosti budov) při prodeji. Zpracování PENB není povinné vlastník budovy, pokud se jedná o budovu kulturní památky, budovu sloužící pro bohoslužby, budovy pro rodinnou rekreaci, objekt průmyslových a výrobních provozů, dílenských provozoven a zemědělských budov se spotřebou energie do 700 GJ za rok. ( podrobněji viz. zákon 406/2000 Sb. , § 7a Průkaz energetické náročnosti , odkaz na zákon : http://www.tzb-info.cz/pravni-predpisy/zakon-c-406-2000-sb-o-hospodareni-energii )

Jestliže je váš objekt deklarován podle katastru nemocností jako zemědělská stavba a jeho spotřeba energie nepřesáhne 700GJ, jste pak zproštěn povinnosti zajistit zpracování PENB při prodeji. Pokud je stavba využívána jiným způsobem jste povinen zajistit zpracování PENB při prodeji.

S pozdravem
Radek Bělohlávek
Odpovídá:  Ing. Radek Bělohlávek* - EKIS Kladno tisk