Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.10.13 / dotaz č. 44193
Dobrý den, mám zpracovat průkaz energetické náročnosti pro budovu, ve které sídlí obecní úřad a škola. Celá budova má společný zdroj tepla - plynovou kotelnu. Pro obecní úřad je povinnost PENB mít, pokud jeho energ.vztažná plocha je větší jak 500m2. Pro školu (není orgán veř.moci) nemusí být vyhotoven. Pokud, ale celou budovu vlastní obec a její plocha je větší než 500m2, musí již být průkaz zpracován? Respektive stačí společný průkaz pro celý objekt nebo bude pro každý "provoz" zvlášť? Nebo jak by to tedy správně mělo být? Děkuji.
Dobrý den,
Novela Zákona 406/2000 Sb. z dubna r.2012 uvádí ve svém §7, odst. 1, písm. b) které budovy jsou budovami "orgánů veřejné moci". Je tam uvedeno, že se jedná o budovy užívané orgány veřejné moci a jimi zřízenými organizacemi, tzn. i školami. Takže pokud má celá budova (úřadu i školy) větší energeticky vztažnou plochu než 500 m2, tak je povinnost zpracovat PENB. Otázkou je, zdali to pojmete jako jednu budovu a nebo zpracujete PENB zvlášť na každou provozní zónu. V prvním případě splníte zákonnou povinnost a ve druhém případě navíc zlepšíte vypovídací schopnost daného PENB, protože nebude ovlivněn provozními parametry té druhé zóny.
Takže PENB určitě ano a záleží na Vás, resp. na zadavateli zda bude PENB zvlášť pro úřad a zvlášť pro školu. Osobně bych se přikláněl k té druhé variantě, protože každý subjekt může předložit svůj PENB na vstupu do své části objektu.

S pozdravem

Vladimír Baginský
Odpovídá:  Ing. Vladimír Baginský* - EKIS Ostrava KEA tisk