Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.13 / dotaz č. 44413
Dobrý den,prosím o radu.Vdomku máme přímotopy a zvažovali jsme pořízení elektrokotle,myslíme,že při jednohodinovém vypnutí by pokles teploty v bytě nebyl takový jako při vypnutí u přímotopů.Jak "silný" by kotel měl být,kdo to spočítá a co je potřeba k "přechodu" na kotel.Moc děkuji za rady.
Dobrý den,
pokud chcete nahradit přímotopy kotlem, musíte vybudovat celý systém ústředního vytápění, např. s teplovodními radiátory, podlahovým topením a podobně. Velikost radiátorů i kotle vám spočte projektant, orientačně můžete počítat s tím, že radiátory by měly mít výkon jako stávající přímotopy, kotel pak bude mít výkon odpovídající součtu všech radiátorů + něco navíc.
Při vypnutí kotle nebude pokles výkonu tak rychlý, chvíli potrvá než voda v radiátorech vychladne, ovšem pak zase bude chvíli trvat než naběhnou na plný výkon. Řešením je doplnit kotel akumulační nádrží, kterou kotel nahřeje a z níž budou radiátory brát teplo během přestávky.
Jinou možností je ponechat přímotopy a zvětšit tepelnou kapacitu domu, například zaizolováním stěn - zdi pak budou chladnout pomaleji. Nebo přidáním nějaké hmoty do domu, třeba ve formě betonové podlahy (můžete do ní vložit podlahové topení el. kabely).
Doporučuji konzultovat projekt vyšeho vytápění s projektantem, nebo osobně v některém středisku EKIS, seznam zde:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk