Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.11.13 / dotaz č. 44632
Dobrý den,
jsme SVJ, 26 bj. PD z roku 1972 je kompletně zateplen v roce 2006. Obdrželi jsme nabídku na chemické čištění radiátorů a protože si nejsme jisti zda deklarované úspory tepla 1,5 až 3% jsou správné obracíme se na Vás o vysvětlení a posouzení.
Některé radiátory jsou ještě původní, některé jsou staré asi 20 let. Radiátory jsou vybaveny TRV, horní část je podstatně teplejší než spodní část.
Není nám jasné kam se teplo ztrácí,můžete to vysvětlit??
Nikdo si však na nedostatečné topení nestěžuje, ale musí mít více otevřen TRV.
Bude mít toto chemické vyčištění opravdu nějaký efekt?
V bytech nad DPS si lidé stěžují na hlučnost v topení, jak vyřešit?
Moc prosím o odpověď do 8.11.- máme schůzi.
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu obsáhlejšímu dotazu sděluji:
Nejprve k funkci radiátorů v otopné soustavě. Topná voda je přiváděna do horní části radiátoru. Prochází jednotlivými žebry, kterým předává tepla, tím se ochlazuje a topné těleso vytápí prostor. Teplo se tedy neztrácí, ale přechází z topné vody (z radiátoru) do prostoru. Spodní část radiátoru je proto vždy chladnější. Míra ochlazení závisí na rychlosti průtoku topné vody radiátorem. Případným zanesením radiátoru je průtok pomalejší a tepelný výkon radiátoru se snižuje.
Zanesení radiátorů nečistotami může tedy snižovat výkon jednotlivých těles i celé otopné soustavy. Čištění po 30 letech provozu je tedy vhodné. Je ale nutno vzít ohled na druh použitých radiátorů. V případě, že je jedná o radiátory plechové, jsou původní radiátory z r. 1972 za hranicí životnosti. I u plechových radiátorů starých 20 let hrozí nebezpečí, že chemickým čištěním, působením chemikálií, tlaku a teploty může dojít k netěsnostem. Toto se vztahuje i na desková otopná tělesa. Pokud jsou instalované radiátory litinové, je toto nebezpečí minimální.
Vyčištěním dojde k rychlejšímu dosažení požadované teploty v prostoru a odstraní se případné nedotápění těch místností, ve kterých byla otopná tělesa zanesena. Uváděná úspora tepla 1,5 – 3 % je zřejmě odhadem. Prokázání úspory by bylo možné podrobnějším výpočtem za nejméně dva srovnatelné roky při znalosti všech ovlivňujících činitelů, zejména průběhu venkovních a vnitřních teplot..
Bylo by vhodné požádat firmu nabízející čištění o sdělení výsledků čištění provedených u jiných provozovatelů a sdělení způsobu zjištění úspor.
Hlučnost způsobená provozem DPS může být způsobena více vlivy. Je nutno zjistit příčinu hlučnosti, např. provoz čerpadel, rázy v potrubí, zvuky v armaturách. O její snížení je možné se pokusit ve spolupráci s provozovatelem DPS a dodavatelem tepla.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB


Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk