Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.11.13 / dotaz č. 44659
Dobrý den,
V panelovém bytě (12.patro pod střechou,vnější byt domu,SZ roh domu,nejstudenější byt domu) máme 25-30let staré litinové radiátory.Ve 2 severních místnostech(v obou místnostech jsou vnější 2 zdi+strop)je 1 radiátor o 11 nebo 12 článcích a není umístěn pod oknem (radiátory jsou u vnější zdi místností blízko vstupu do místností z jihu).Tyto 2 místnosti jsou z celého bytu nejstudenější,na začátku letošní topné sezóny v nich v noci je při odvzdušněném topení na maximum pod 20oC.
Mají být topná tělesa pod okny?
Doporučujete dát do místností větší topná tělesa?
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.
Topná tělesa nemusí být nutně pod okny. Jejich umístění navrhuje projektant a místo jejich instalace má vliv na na jejich výkon. Z Vašeho dotazu vyplývá, že celá otopná soustava je cca 25 - 30 let stará. Radiátory mohou být tedy zaneseny nečistotami. Zde by pomohlo propláchnutí celé topné soustavy vodou.
Projevovalo se nedotápění i v minulých letech? Pokud ne, pak výkon radiátorů odpovídá množství tepla potřebného pro vytápění místnosti a není důvod je vyměňovat za větší. V opačném případě je nutno zkontrolovat výpočtem tepelnou ztrátu místností, porovnat ji s výkonem radiátorů a tyto případně zvětšit na potřebný výkon. Možná by ale stačilo lepší seřízení průtoku radiátory, které by mohl provést topenář. V každém případě je nutno nedotápění projednat s majitelem domu a požadovat odstranění závady, případně snížení úhrady za vytápění.
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk