Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.11.13 / dotaz č. 44685
Dobrý den prajem, stojíme s partnerkou pred rekonstrukciou starsieho bytu v CB, a nevieme sa rozhodnút, ake vykurovanie by bolo pre nas byt najvyhodnejsie. Ide o 110m2 plochy bytu s vysokymi stropmi cca 3,6m, je tam plynova pripojka, elektrina, .... Stretavame sa s roznymi nazormi, tak by som sa taktiez rad obratil na vas.
Dakujem velmi pekne, za akukolvek informaciu.
Vážený pane,
pokud máte na výběr mezi plynem a elektřinou a je tam už ústřední topení pak volte raději plyn, je to provozně levnější i když investičně náročnější (viz .http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info). Elektřina by byla výhodnější pokud tam není ústřední topení a pokud chcete minimalizovat investici (např. počítáte s tím, že tam nebudete bydlet více než řekněme 10let). Elektřina je velmi výhodná pokud se použije tepelné čerpadlo, myslím ale, že pro ten byt to asi není schůdné řešení, pokud dům není ve vašem vlastnictví nebo je byt ve vyšším podlaží.
Pokud je součástí rekonstrukce i instalace ústředního vytápění, pak bude možná rozumné dimenzovat radiátory pro nižší teplotu topné vody a použít kondenzační kotel (http://www.tzb-info.cz/1912-strucna-teorie-kondenzace-u-kondenzacnich-plynovych-kotlu , http://www.thermona.cz/princip-kondenzacniho-kotle-jeho-vyhody). Je to vyšší investice a nižší provozní náklady. Nebo, v případě minimalizace investičních nákladů, jednoduché elektrické přímotopy. Pokud tam už nějaké ústřední topení s radiátory je, tak nějaké zateplení (např. výměna oken, zateplení fasády) zpravidla dokáže snížit tepelné ztráty bytu natolik, že i běžné ústřední topení navržené na vyšší teploty topné vody se stane topením (téměř) nízkoteplotním a je výhodné k němu připojit kondenzační kotel. Důležité je kotel správně dimenzovat na tepelné ztráty bytu po rekonstrukci. Pro přípravu teplé vody je vhodné použít samostatný nepřímotopný zásobník (nepoužívat kotel s průtokovým ohřevem vody).
Vzhledem k tomu, že jste z Č.B. tak bych se mohl na ten byt dojít podívat a na místě posoudit co by se tam v rámci té rekonstrukce dalo udělat pro snížení tepelných ztrát. Pokud budete chtít, dejte mi vědět.

S pozdravem,
Mgr.Karel Murtinger
tel.603731139
K.Murtinger@gmail.com
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk