Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.11.13 / dotaz č. 44698
Dobrý den, mám dotaz ohledně nastavení teploty v obývací místnosti, kde je topení podlahové a radiator. Na termostatu lze nastavit teploty podlahy a radiatorů separátně, momentálně mám obě na 21stupńů.
Děkuji.
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.
Termostatem patrně nastavujete teplotu vzduchu ve vytápěné místnosti, čemuž by odpovídalo uváděných 21°C. Hodnota 21°C by pro teplotu otopné vody pro podlahové topení i pro radiátory byla příliš nízká. Pro podlahové topení by měla být teplota otopné vody cca 30 - 40 °C podle určení projektanta a podle venkovní teploty. Pro radiátor pak cca 70 - 80 °C opět podle projektanta a podle venkovní teploty.
Podlahové vytápění má delší tepelnou setrvačnost a proto by mělo zajišťovat trvalou teplotu místnosti cca 20 - 21 °C při jeho trvalém provozu. Radiátor pak zvýšení požadované teploty v odpoledních a večerních hodinách na cca 23 °C, která by měla být regulována termostatickým ventilem na radiátoru.
Náročnost na teplotu prostření je u jednotlivých osob velmi rozdílná. Pokud se Vám uvedených 21°C jeví jako teplota nedostatečná, můžete ji zvýšit přestavením termostatu na hodnotu vyšší. Jako nejčastěji se vyskytující hodnota je cca 23 °C. Je ale vhodné upozornit, že zvýšení vnitřní teploty o 1°C představuje zvýšení nákladů na vytápění o 6%.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk