Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.11.13 / dotaz č. 44706
Dobrý den,
chtěla bych absolvovat zkoušku na energetického specialistu, ale nejsem si i po přečtení příslušných vyhlášek a zákonů 100% jista, zda splňuji potřebné podmínky.
Mám vysokoškolské vzdělání na stavební fakultě ukončené titulem Ing. a 3-letou praxi jako zaměstnanec ve firmě pod energetickým specialistou se zaměřením na energetickou certifikaci budov. Mé profesní zaměření je vypracovávání PENB a projekční práce v oboru TZB, obojí pod mým zaměstnavatelem, který je energetickým specialistou a mimojiné také autorizovanou osobou pro obor TZB.
Dobrý den, vážená paní. Potřebnou kvalifikaci pro získání oprávnění k provádění energetických auditů a průkazů energetické náročnosti budov, stanovuje zákon č.406/2000 Sb. o hospodaření energií ve znění pozdějších předpisů. V § 10 Energetický specialista zákona se v odstavci 2 píše:
(2) Podmínky pro udělení oprávnění podle odstavce 1 jsou
a) složení odborné zkoušky, které se prokazuje protokolem o výsledku zkoušky podle § 10a,
b) způsobilost k právním úkonům,
c) bezúhonnost, která se prokazuje podle odstavce 3,
d) odborná způsobilost, která se prokazuje podle odstavce 4.

(3) Za bezúhonnou se pro účely tohoto zákona nepovažuje osoba, která byla pravomocně odsouzena pro trestný čin spáchaný úmyslně v souvislosti s předmětem činnosti energetického specialisty, pokud se na ni nehledí, jako by nebyla odsouzena. Bezúhonnost se prokazuje výpisem z evidence Rejstříku trestů. Ministerstvo si za účelem prokázání bezúhonnosti žadatele vyžádá podle zvláštního právního předpisu7) způsobem umožňujícím dálkový přístup výpis z evidence Rejstříku trestů. Fyzická osoba, která není státním občanem České republiky, dokládá bezúhonnost výpisem z evidence obdobné Rejstříku trestů vydaným státem, jehož je fyzická osoba občanem, jakož i doklady vydanými státy, ve kterých se déle než 3 měsíce nepřetržitě zdržovala v předcházejících 3 letech. Nevydávají-li tyto státy výpis z evidence trestů nebo rovnocenný doklad, předloží fyzická osoba čestné prohlášení o bezúhonnosti učiněné před notářem nebo orgánem členského státu, jehož je občanem, nebo před notářem nebo orgánem členského státu posledního pobytu. Tyto doklady nesmí být starší 3 měsíců.
v § 10 odstavci (4) se píše, že:

(4) Za odbornou způsobilost se pro účely tohoto zákona považuje vysokoškolské vzdělání získané studiem v bakalářských, magisterských nebo doktorských studijních programech v oblasti technických věd a jejich oborech energetiky nebo stavebnictví a 3 roky praxe v oboru nebo střední vzdělání s maturitní zkouškou v oblastech vzdělání technického směru v oboru energetiky nebo stavebnictví a 6 roků praxe v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v oblastech technického směru v oboru energetiky nebo stavebnictví a 5 let praxe v oboru.

Na základě údajů, které uvádíte ve svém dotazu, splňujete základní požadavek k výkonu činnosti energetického specialisty. Oprávnění k výkonu činnosti energetického specialisty získá žadatel na základě podané přihlášky a složení odborné zkoušky.

Uchazeč o zkoušení podá žádost písemně na adresu:
Ministerstvo průmyslu a obchodu
Odbor elektroenergetiky
Na Františku 32
110 15 Praha 1

K přihlášce přiloží požadované doklady. Na jedné přihlášce se lze ucházet o zkoušku z více odborností.

Náležitosti písemné přihlášky:
— vyplněný formulář žádosti
— kolková známka v hodnotě 200 Kč na úhradu nákladů správního řízení (pozn. kolková známka se v případě negativního výsledku zkoušky nevrací),
— ověřený doklad o absolvovaném vzdělání,
— doložení praxe (potvrzení zaměstnavatele, v případě OSVČ čestné prohlášení o délce a oboru praxe),
— výpis z rejstříku trestů.

S pozdravem Kaleta Tomáš
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kaleta* - EKIS Ostrava KEA tisk