Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.11.13 / dotaz č. 44712
Dobrý den,
mám dotaz :Jaké emisní limity z hlediska zákona 201/2012 Sb. musí splňovat kogenerační jednotka s motorem na zemní plyn o tepelném výkonu 65 kW a elektrickém výkonu 32 kW.

Děkuji za odpověď.
Emisní limity se podle § 4 odst. 2 zákona o ochraně ovzduší rozlišují na obecné a specifické. Obecné emisní limity jsou stanoveny pro jednotlivé znečišťující látky a jejich skupiny prováděcím právním předpisem, tj. přílohou č. 9 vyhlášky č. 415/2012 Sb. Specifické emisní limity jsou stanovené buď prováděcím právním předpisem (vyhláškou č. 415/2012 Sb.) specificky pro jednotlivé typy stacionárních zdrojů nebo je může pro stacionární zdroj stanovit krajský úřad v povolení provozu podle § 11 odst. 2 písm. d) zákona.

Ustanovení § 4 odst. 3 zákona stanoví pravidlo pro uplatňování obecných a specifických emisních limitů. Pokud je pro stacionární zdroj stanoven jeden nebo více specifických emisních limitů (nebo jeden nebo více emisních stropů), a to ve vyhlášce č. 415/2012 Sb. nebo krajským úřadem v povolení zdroje, nevztahují se na něj obecné emisní limity stanovené přílohou č. 9 vyhlášky č. 415/2012 Sb. Obecné emisní limity mají tedy pouze subsidiární povahu a uplatní se jen v těch případech, kdy není pro daný stacionární zdroj stanoven žádný specifický emisní limit ve vyhlášce a ani žádný specifický emisní limit nestanovil krajský úřad v povolení provozu zdroje.
Vyhlášku 415/2012 Sb. můžete najít např. zde http://www.tzb-info.cz/pravni-predpisy/vyhlaska-c-415-2012-sb-o-pripustne-urovni-znecistovani-a-jejim-zjistovani-a-o-provedeni-nekterych-dalsich-ustanoveni-zakona-o-ochrane-ovzdusi
Specifický emisní limity jsem nikde v novém prováděcím předpise nenašel, ale zde je poradna spíše energetická a ne enviromentální (v té Vám poradí kvalifikovaněji)
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství
Téma:  Legislativa
tisk