Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.11.13 / dotaz č. 44716
Vážení, prosil bych o posouzení ekonomicky nejvhodnějšího způsobu vytápění výrobní haly o velikosti cca 900m2 a výškou cca 5m,kde by mělo být cca 4-5 pracovních míst poměrně lokalizovaných. Uvažoval jsem o sálavých infrapanelech, nebo případně o tepelných výměnících typu Sahara nebo Nivolair ve spojení s kogenerační plynovou jednotkou. Mohli byste mi prosím pomoci s rozhodnutím?
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Pro vytápění popsané haly se jeví jako nejvhodnější použití sálavých plynových panelů, které budou zavěšeny nad místy pracovišť. Jedná se o spolehlivé řešení, které je jednoduché a nákladově a provozně optimální. Vyžadovat bude pouze rozvod plynu pod strop a osazení regulace pomocí termostatů. To by měl vyřešit projektant výrobce zařízení, včetně bezpečnosti provozu plynového rozvodu.
Použití stropních teplovzdušných jednotek s teplovodním výměníkem s napojením na kogenerační jednotku se mi jeví provozně složitější a pro daný účel zajištění tepelné pohody na 5 pracovištích i zbytečně nákladné, protože zahrnuje pořízení jednotky, provedení teplovodního rozvodu a pořízení vlastních teplovzdušných jednotek.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk