Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.11.13 / dotaz č. 44722
Dobrý den,
chtěl bych se Vás dotázat co je nezbytně nutné z pohledu legislativy provést proto, aby bylo možno plynový parní kotel „přetypovat“ na kotel o nižším příkonu (např. z 80 MWt na 70 MWt). Je nutno dělat nějaké technické úpravy na kotli (strojní úpravy, úpravy MaR/ŘS apod.) ve spolupráci s výrobcem kotle? Je v tomto ohledu potřeba stanoviska nějakého konkrétního orgánu (TIČR atp.)? V případě, že existuje technická a legislativní možnost snížení „štítkového příkonu kotle“, je nutno provést změnu IPPC? Uvítám jakoukoli odbornou radu. Za Vaši odpověď Vám předem moc děkuji.

Vážený pane,
předpokládám že váš kotel má nějaké technické parametry doložené dokumentací od výrobce. Pokud na kotli provedete technické úpravy (přestavbu) kotle na nižší výkon, jiné palivo atd., dodá vám výrobce (nebo ten kdo prováděl přestavbu) novou dokumentaci ke kotli. Předpokládám, že výrobce provede přestavbu tak, aby kotel nadále splňoval požadavané technické parametry.
Informace o nových parametrech kotle pak oznámíte na ČIŽP (pokud váš kotel spadá do povinnosti platit poplatky za znečištění ovzduší), případně na další úřady, stejně jako byste to udělal při výměně kotlke za nový.
Neumím si představit, že změnu výkonu kotle zařídíte pouze administrativně.
S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk