Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.11.13 / dotaz č. 44733
Novelizovaný zákon 406/2000Sb. ukládá při vypracování PENB pro novostavby a větší změny pro objekty se zdrojem nad 200kW vypracovat i Energetický posudek pro posouzení OZE. a) Je výměník z CZT považován za zdroj ve smyslu zákona? b)Jsou považovány za zdroj nad 200kW jakýkoli součet výkonů zdrojů v objektu např. 2 ks kotle po 120kW? A v případě, že přítomnost 2 kotle je ze záložních důvodů a výkonově je 1 kotel dostatečný? Děkuji
Vážený pane,
předesíláme, že zákon může vykládat jedině soud, nikoli právník, ministerstvo, SEI nebo někdo jiný. Níže uvedené berte tedy jen jako orientační.

ad a) V zákoně se hovoří o "zdroji energie s instalovaným výkonem vyšším než 200 kW", přičemž pojem zdroj není v zákoně specifikován. Z technického hlediska je zdrojem i výměník CZT. V zákoně se pojem "zdroj" používá jek ve smyslu "palivo" (druhotný zdroj energie, obnovitelný zdroj) tak i ve smyslu "kotel" (zdroj energie, zdroj znečištění).


ad b) Zákon opět nespecifikuje, zda jde o součtový výkon nebo ne. V ostatních částech zákona se obvykle uvažuje vždy celkový (=součtový) výkon všech zdrojů v budově.

Doporučujeme se s vašim dotazem obrátit na SEI, která kontroluje dodržování tohoto zákona, jak budou k takovýmto případům přistupovat.

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk