Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.11.13 / dotaz č. 44769
Dobrý den, budeme celkově rekonstruovat druhé patro RD z 30tých let. Chtěli bychom elektrické podlahové vytápění, ale strop tvoří původní trámy. Myslíte, že je to proveditelné a případně jak? Moc děkuji za odpověď!
K Vašemu dotazu týkajícího se el. podlahového vytápění Vám sdělujeme následující :
1/ Z Vašeho popisu bohužel vůbec nevyplývají žádné konstrukční údaje o způsobu rekonstrukce Vašeho 2.NP a hlavně způsobu rekonstrukce podlahové části a její nášlapné vrstvy (dlažba, dřevěné či laminátové podlahy, koberce,...). Za této situace může být naše odpověď jen v obecné rovině.

2/ Podlahová el. vytápění jsou obecně pro rekonstrukce a přestavby vhodná, především kvůli nenáročnému požadavku na potřebné tloušťky, na rozdíl např. od teplovodního podlahového vytápění. Je však potřebné uvést, že se jedná o typ nízkoteplotního vytápění, který je optimální pro energeticky úsporné objekty, popř. energ. úsporné prostory a navíc je také potřebné mít na zřeteli i obecně dražší provoz vlastního el. vytápění, vůči běžným jiným způsobům-např. plyn (nedostatečné tep. technické vlastnosti konstrukcí objektu mohou vést k jeho nedostatečnému vytápění, popř. ke zvýšeným úhradám za takto provozované el. vytápění). Tuto skutečnost lze do určité míry např. eliminovat využitím dvojí sazby na dodávku elektřiny, ale potom zase je potřebné, aby podlahové el. vytápění mohlo teplo akumulovat (z provozu v době nižší sazby) do aspoň cca 50mm tlusté betonové podlahové vrstvy (tloušťka i v závislosti na typu okolních konstrukcí). Uvedené tedy souvisí se skladbou navržené podlahové konstrukce a to i ve vazbě na úroveň její tep. izolace vůči prostorům 1.NP (nevíme jak jsou tyto prostory užívané, kým vlastněné apod.).

3/ Podlahové vytápění se provádí s el. topnými kabely, topnými rohožemi (ukládají se nejčastěji do betonu nebo lepicího tmelu přímo pod dlažbu), topnými fóliemi (tyto jsou velmi tenké cca 0,4mm a dají se pokládat i pod dřevěné či laminátové podlahy) a spec. el. rohožemi, které se dají pokládat také přímo pod podlahy na bázi dřeva, popř. i přímo pod koberec.
Účinnost takovýchto podlah. vytápění závisí na typu nášlapné vrstvy – je zřejmé že vyšší bude mít v případě aplikace pod keramickou dlažbou, nižší potom pod dřevěnou podlahou či pod kobercem. Někdy je vhodné (a za určité situace i potřebné – v případě omezení otopného výkonu,snížení účinnosti,...) doplnit systém podlahového vytápění ještě otopnými tělesy.

4/ Doporučujeme Vám kontaktovat znalého projektanta, který Vám situaci projekčně vyřeší a to i ve smyslu výše uvedených poznámek, dále dle Vašich požadavků a konkrétních podmínek. Pro Vaši základní orientaci je možné nahlédnout i na www stránky např. po zadání obecného hesla „elektrické podlahové vytápění“. Popř. je možno problematiku konzultovat i na našem poradenském středisku EKIS v Olomouci, po předchozí tel. domluvě – Ing. Pavel Svoboda, 777068990.

S pozdravem Ing. Pavel Svoboda
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda
Téma:  Vytápění
tisk