Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.11.13 / dotaz č. 44773
Dobrý den,
chtěl bych poradit s výběrem plynového kotle pro rodinný dům.
Stávající kotel je 17 let starý Lamborghini s odtahem zplodin přes zeď a výkonem max 24 kW, ohřívá i teplou užitkovou vodu. Funguje dosud bez větších oprav, ale předpokládám v dohledné době jeho výměnu.
Na co bych se měl při výběru nového kotle zaměřit, jaký typ a výkon zvolit?
Před 5-ti roky byl dům zateplen a jsou osazena plastová okna. Vytápěná plocha je cca 60 m2, většinou máme litinové radiátory.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Vzhledem k neustále se zpřísňujícím limitům a tomu, že stávající otopný systém má litinové radiátory a dům byl dodatečně zateplen včetně výměny oken, doporučuji pro vytápění některý z kondenzačních kotlů.

Kotel by měl mít modulaci výkonu a celkový výkon kotle by neměl přesáhnout 7 – 10 kW (např. 3,5 – 16 kW). Kotle nad 20 kW výkonu podléhají kontrolám.

Ohřev vody doporučuji realizovat přes přímoohřevný plynový zásobník, kde účinnost přeměny energie bude kolem 90 %.

Na kondenzační kotel je možné žádat o podporu z programu Nová zelená úsporám. Výše dotace dosahuje 15000,- Kč a maximálně 55 % z uznatelných nákladů.

Odvod spalin doporučuji provést nad střechu, odvod kondenzátu z kondenzačního kotle do kanalizace bez neutralizační jímky. Vzhledem k vyšší účinnosti a dokonalejší regulaci kondenzačních kotlů lze dosáhnout cca 15 % úspory oproti klasickému plynovému kotli.

Ing. Josef Šťastný, poradce Energy Centre České Budějovice
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk