Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.11.13 / dotaz č. 44854
Dobry den,
stavim RD, a chtel bych vytapet krbem nebo kamnama na drevo. Ale nevim jestli to bude dostacujici. Jestli vybrat s vymenikem nebo teplovzdusny nebo obyc. DEKUJI...
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Bez dalších informací o domě nelze na Váš dotaz jednoznačně odpovědět. Pokusím se tedy alespoň orientačně. Při volbě topného systému a zdroje tepla je nutno zohlednit především tepelnou potřebu domu, tedy to, jaká bude koncepce celkového zateplení. Jedná se tedy o návrh zateplení všech obálkových konstrukcí domu, nejen stěn, ale i střechy, oken, podlahy na terénu a dalších ohraničujících konstrukcí. Pokud je plánováno komplexně, lze dosáhnout nízkoenergetických parametrů domu a potřeba tepla na vytápění bude velmi malá. Záleží také pochopitelně i na velikosti domu.
Základním předpokladem návrhu zdroje tepla je tedy výpočet tepelných ztrát objektu a výpočet potřeby tepla na vytápění. U nově prováděných otopných soustav vždy doporučuji nechat si zpracovat projekt ústředního vytápění. Ten bude výše uvedené zahrnovat a také upřesní velikost otopných těles, dimenze rozvodu a další podrobnosti na základě hydraulických ztrát rozvodu. V neposlední řadě i regulaci.
Pokud jste rozhodnut pro kusové dřevo a uvažujete o krbových kamnech umístěných v obytné místnosti, je toto pro bydlení velmi nepraktické. Akceptovat to lze snad u nízkoenergetických domů, kde bude využití tohoto zdroje malé a velká část potřeby tepla bude pokryta obnovitelným zdrojem, například solárním termickým panelem apod.
V případě kotle na kusové dřevo se neobejdete bez samostatné kotelny a bez akumulační nádrže (doporučena i u jiných typů kotlů, např. peletových, na uhlí nebo univerzálních). Akumulační nádrž kolem 800 l umožní jednak optimální provoz kotle na dřevo, který lze provozovat na jmenovitý výkon. Ten je obvykle vyšší než dům obvykle potřebuje při průměrných teplotách a přebytečné teplo se ukládá v akumulaci s tím, že dům následně vytápí po dobu nepřítomnosti obsluhy kotle.
Typ zdroje tepla a provedení kotelny je také ovlivněno tím, je-li plánováno podlahové vytápění.
U kusového dřeva vychází průměrný provozní náklad kolem 1,10 Kč/kWh, což je již také dost a vyplatí se tomu, kdo má les. Dřevo je pak relativně zdarma. Ale uživatelský komfort je malý.. Pořizovací náklady kotelen na dřevo s akumulací nebo pelety s automatickým skladováním jsou již také kolem 120 tis. a více Kč. Záleží na provedení a typu.
Bude-li dům dobře zateplen a bude s podlahovým vytápěním, vystačí se s nízkoteplotním zdrojem tepla jako je tepelné čerpadlo nebo kondenzační peletový kotel. Podlahové vytápění přináší určitou stabilitu vnitřního prostředí a akumulaci.
Zdrojem tepla pro vytápění ¨zatepleného domu může být tepelné čerpadlo vzduch-voda, které bude zároveň zajišťovat ohřev užitkové teplé vody. Při současných cenách energií vychází cena 1 kWh energie z tepelného čerpadla cca 1,15 Kč při topném faktoru 1 : 3. Při nízkých venkovních teplotách může klesat topný faktor na 1:2 až 1:1,5 a spotřeba elektrické energie bude stoupat. Pokud je dům koncipován na hranici nízkoenergetického standardu, tak potřeby tepla v praxi nebudou tak vysoké. Naopak výhodou je poměrně levný ohřev TUV v letním období. Návratnost investice nebude tak dlouhodobá v případě levnějších tepelných čerpadel s rotačními kompresory, která lze pořídit v řádech desítek tisíc Kč.
Teplovzdušné vytápění přes vzduchový výměník krbových kamen nedoporučuji (hygiena prostředí nízká). .
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk