Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.11.13 / dotaz č. 44877
Pan Krejčí v poslední příloze MF Dnes /DOMA/ uvedl, že při vytápění plynovým kotlem lze ušetřit i přes 20% nákladů použitím akumulační nádoby a nastavením termostatu na větší rozpětí. Zajímalo by mě, jak veliká by měla být ak.nádoba /pro běžný RD 180m2 užitné plochy/ a jak velké rozpětí by doporučoval. Uváděná úspora je jeho odhad, nebo kvalifikovaný propočet? V případě, že se jedná o propočet, mohu vědět s jakými hodnotami počítal /tepelné ztráty ak.nádoby, charakter kotle a teplota vody na výstupu z kotle/. Za odpověď předem děkuji.
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Uvedená úspora ve výši 20% nebyla ani odhadnuta, ani vypočítána, nýbrž vyplývá z měření skutečných účinností kotlů. Je to rozdíl mezi předimenzovaným a správně navrženým kotlem. Instalací akumulační nádrže můžeme eliminovat předimenzování kotle a zároveň se prodlouží doba mezi starty. Velikost nádrže nezávisí na velikosti užitné plochy, ale je dána poměrem velikosti tepelné ztráty domu a výkonu kotle. Např. při tepelné ztrátě domu 10 kW při -15°C a výkonu kotle 20 kW, při objemu nádrže 300 l a teplotním spádu 20 K vychází, že při průměrné teplotě za topné období 3°C spíná kotel každou 1,5 hod na dobu 30 min.
Poznámka o nastavování termostatu platí pro správně navržený standardní kotel regulovaný vnitřním termostatem systémem vypnout – zapnout. Snaha o co nejpřesnější udržování teploty s malou teplotní diferencí (hysterezí) vede k častému spínání kotle. Horní hranice by měla být nastavena tak, aby nedocházelo ke zbytečnému přetápění, dolní tak, aby ještě nevznikl pocit chladu. To je nutno vyzkoušet.

Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk