Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.12.13 / dotaz č. 44884
Dobrý den.
Potřebuji zjistit, jak vytápět budovu školy. Stavba z betonu, sendvič s tepelnou izolací, celkem 4.NP, vytápěna teplou vodou z dálkového horkovodního systému, okruh 80/60°C. V budově jsou radiátory osazené termostatickými hlavicemi. Třída energetické náročnosti - B. Je instalovaný systém MaR, topné větve rozděleny na jižní a severní. V objektu instalován systém vzduchotechniky (VZT) na výměnu vzduchu s rekuperací. Potřebuji zjistit, jak budovu vytápět. Zda mimo provoz budovy temperovat a jak teplou vodou nebo topení vypínat a brzy ráno zapínat. Domnívám se, že je úspornější temperovat mimo provoz, nebude nutné budovu celou vyhřívat. Jak zapojovat VZT do systému topení ? Teploty vytápění jednotlivých druhů místností jsou dány normou a na tyto teploty je nastavena VZT při výměně vzduchu. Můžete mi poradit jak postupovat při topení a výměně vzduchu, aby byl garantován úsporný provoz a byly splněny podmínky teplot v budově ? Děkuji a přeji pěkný den.














Vážení k Vašemu dotazu Vám sdělujeme následující:
Vytápění předpokládáme, že bude řízeno centrální ekvitermní regulací dle venkovní teploty, samostatně pro severní a jižní fasádu. Doregulaci dle provozních podmínek jednotlivých místností (osoby, oslunění, vnitřní zdroje tepla) zajistí termostatické ventily. Je třeba dbát na jejich správné nastavení a toto pravidelně kontrolovat - doporučujeme stanovit vnitřním provozním předpisem.
Dobu provozu je třeba odzkoušet dle konkrétních podmínek (tepelné ztráty, akumulace stavby) a zvyklostí. V době provozu školy samozřejmě na plný provoz. Mimo toto období lze obecně doporučit do venkovních teplot cca 0 °C až +3 °C vytápění vypínat a v období s nižšími teplotami pak nepřetržitý provoz s teplotním útlumem v mimoprovozní době. Důležité je stanovit správnou dobu tzv. předtopení objektu, obvykle cca 1 až 2 hod. před začátkem provozní doby. Po víkendu tj. v pondělí samozřejmě dříve - až 4 hod. Je to třeba vyzkoušet, aby v provozní době bylo dosaženo předepsané vnitřní teploty. Pokud vzduchotechnika i vytápí a není navržena jen na výměnu vzduchu (z dotazu to není zcela zřejmé), celý proces se po zapnutí urychlí. Je také možné uvažovat se setrvačností vytápěcího systému a na tlumený provoz přepnout zařízení s předstihem. Časy ovlivňují i venkovní podmínky tj. vítr a sluneční svit a roční období. U jižní zóny bude významný vliv slunce a s ním je třeba počítat. Stavební konstrukce budovy by neměly v době tlumeného provozu příliš vychladnout, vnitřní teplota vzduchu by neměla být nižší než cca 16 až 18 °C a nedocházelo v krajnosti k vlhnutí konstrukcí.
Vzduchotechnika by měla být v plném provozu v provozní době školy. Mimo tuto dobu bude vypnutá nebo pracovat jen s minimální výměnou vzduchu – podle způsobu regulace, zejména pokud je výměna vzduchu řízená od koncentrace CO2 nebo vlhkosti vzduchu. Je třeba dodržet doporučení výrobce zařízení. Prvotní nastavení by měla provést dodavatelská firma dle projektu a provozního návodu.
Doporučujeme také zajistit i kontinuální kontrolu a vyhodnocování spotřeb energií, které se podílí na energ. náročnosti objektu – tj. zajistit výkon. tzv. energetického manažerství – s ověřováním dosahování energ. záměru a s vyhodnocováním případných variant provozu.
S pozdravem Ing. M.Tovačovský, EKIS 3012 Olomouc
Odpovídá:  Ing. Milan Tovačovský* - EKIS Olomouc Ing. Svoboda
Téma:  Vytápění
tisk