Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.11.13 / dotaz č. 44918
Bydlím v posledním patře panelového domu tzn. 4 patro a mám problém radiátory. V bytě jsou usazeny deskové radiátory s termickýni hlavicemi Danfoss. Zmíněný radiátor je v obýváku a napojem na stejné větvy jako radiátor do kuchyně (stejný přívod a zozdělení pomocí T-prvku). V kuchyni radiátor hřeje po celé ploše, ale nahlas syčí. V obýváku hřeje pouze do 1/3. V ostatních pokojích jsou radiátory bez problému. Jelikož jsem byt koupil v nedávné domě nemohu říct, zda-li problém byl i v minulosti.Byt 3+1. Nevím jestli je problém jen v hlavici nebo bude zokopán hlouběji v nevyvážení otopné soustavy. Radiátory jsem již několikrát odvzdušňoval a bez výsledku. Mohu si v tomto případě poradit svépomoci? Díky za radu.
Dobrý den,

Když sejmete termostatickou hlavici z termoregulačního ventilu, ventil je plně otevřený. Ovládací dřík je vysunutý a funkci kuželky ventilu můžete zkontrolovat zatlačením dříku, který by se po uvolnění měl vrátit (vyžaduje to však značnou sílu a je třeba dávat pozor, abyste dřík neohnul nebo neulomil). Pravděpodobnost, že by kuželka byla zakousnutá v zavřené poloze je však malá, proto doporučuji tento úkon zatím přeskočit.
Kromě termostatické regulace má ventil pevné přednastavení, jímž se nastavuje maximální průtok při vyvažování soustavy. Jestliže máte použity ventily Danfoss, lze přednastavení provést bez pomoci speciálních přípravků. Návod najdete na:
http://danfoss.ipapercms.dk/Heating/AutoGen/33672_38312/?ForceLanguage=cz
(na stránce http://cz.danfoss.com/xxTypex/19526_MNU17489978_SIT73.html
najdete i další užitečné odkazy vysvětlující princip ventilu a návody na nastavení)
Podle návodu zkontrolujte, zda je ventil nastaven na určité číslo (nesmí být v žádné mezipoloze), případně můžete ventil otevřít až na maximum – číslo 7. Druhý radiátor hlavicí zavřete a těleso by se mělo zahřát. Pokud se tak nestane, je závada jinde a svépomocí ji těžko zvládnete.
V případě, že se radiátor zahřál a po otevření druhého radiátoru opět zchladl, je možno zkontrolovat přednastavení ventilu na tomto druhém radiátoru a snížit průtok nastavením na menší číslo. Toto vyzkoušet tak, aby oba radiátory hřály stejně.

Dodatečné upřesnění:
v případě, že má radiátor na výstupu zpátečky regulační nebo uzavírací armaturu, je třeba také zkontrolovat, jestli tato armatura není přivřena nebo zavřena.
S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK
Téma:  Vytápění
tisk