Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.11.13 / dotaz č. 44919
Dobrý den, studuji na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze a jako semestrální práci řeším vytápění rodinného domu tepelným čerpadlem a přímotopy. K výpočtům jsem použila váš program Hestia a zajímalo by mě, zda v Hestii po zadání všech parametrů mi vyjde potřeba energií na vytápění tepelným čerpadlem či přímotopem jako tepelná enerigie, nebo zda mi to dá elektrickou energii... s čímž dále souvisí otázka, zda když zadám, že použiji tepelné čerpadlo, zda provozní náklady už jsou počítány s kWh elektrickými? Pokud ano, bylo by možné dodat mi data, za jakých podmínek se to přepočítává (např. jaké standartizované čerpadlo či přímotop byl použit k výpočtu, jaké jsou jeho technické parametry)? Protože v programu já parametry čerpadla jako například účinnost a jiné nezadávám, tak nevím, zda se počítá s nějakým standartním čerpadlem který má standartní parametry(které jsou už dány programem), či co ty náklady vlastně přesně znamenají... Jde mi totiž o to, že mám v práci hodnotit,zda je výhodnější použít pro danný typ domu čerpadlo či přímotop a k tomu je třeba znát, za jakých předpokladů program Hestia dává určité hodnoty. Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den,
progtram Hestia (http://hestia.energetika.cz/) je určen pro laiky, jako jednoduchý nástroj pro rychlé zjištění návratnosti různých opatření. Pro vědeckou práci by to chtělo něco sofistikovanějšího. Pokud ho opravdu chcete použít, nezapomeňte si aktualizovat ceny energií, jinak dostanete výsledky platné v roce 2008!
Výstupem z programu je spotřeba tepla na vytápění [kWh], ta je pochopitelně stejná pro elektrokotel i tepelné čerpadlo.
Dalším výstupem jsou náklady [Kč], v nichž už je započtena i účinnost zdroje, resp. topný faktor tepelného čerpadla. V Hestii je pevně nastaven topný faktor 3,0. To neumožňuje porovnat např. různé typy tepelných čerpadel s různým topným faktorem. Nechtěli jsme uživatele zatěžovat příliš složitým zadáním.
Přeji úspěchy při studiu!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk