Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.12.13 / dotaz č. 44992
Dobrý den,
Plánuji rekonstrukci 30 let starého rodinného domu. Stěny jsou vytvořeny 45cm tvárnice (škvárobetonové domácí výroby). Dům je zateplen jen ze severní strany 8cm polystyrénem. Vytápěn je starým plynovým kotlem destila DPL 25kw. Vytápí se cca 200m obytné plochy. Plánuji zateplení domu a výměnu systému vytápění. Uvažoval jsem o kondenzačním kotli v kombinaci s krbovými kamny s výměníkem nebo nějakým rozvodem horkého vzduchu do více místností. Dům má 2 komíny. Je takováto kombinace vytápění vhodná? Původně jsem chtěl provést nejprve výměnu kotle ale nejsem si jistý jestli plánované zateplení nezmění požadavky na parametry kotle. Chtěl bych se také zeptat jestli by bylo možné se domluvit na osobní konzultaci.
Předem děkuji za odpověď
Vážený pane, k Vašemu dotazu Vám sdělujeme následující:

1/ Předpokládáme, že vnější zateplení objektu už bude dále provedeno potřebnějšími, výrazně většími tloušťkami tep. izolace (provedených 80mm je nedostatečných) a zřejmě bude provedena (pokud už tomu tak není) i výměna okenních konstrukcí.
2/ Za takovéto situace výrazně zlepšených tep. technických vlastností vnějších konstrukcí objektu, dojde i k výraznému snížení jeho tep. ztrát a tím i k menší potřebě tepla na vytápění. Otopný systém, včetně zdroje, je potom výhodné a správné dimenzovat už na tuto sníženou potřebu tepla (nejde zde jen o prvotní úsporu investic, ale např. i o účinnosti, kdy nesprávně nadimenzovaný systém potom předpokládaných účinností nedosahuje).
3/ K Vámi stručně nastíněnému řešení rekonstrukce otopné soustavy bychom se obecně příliš nepřikláněli, snad jen s vyjímkou varianty teplovzdušného systému (nabízíme k uvedenému konzultaci).

Problematiku řešení celého otopného systému by bylo samozřejmě možné (i včetně vlastního zateplení) konzultovat na našem středisku EKIS v Olomouci, po předchozí dohodě na termínu konzultace. Poradenské dny jsou vždy Po a St, od 13-17 hod.
S pozdravem Ing. P.Svoboda, svobodapa@volny.cz, tel. 777 068 990.
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda
Téma:  Vytápění
tisk