Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.12.13 / dotaz č. 45149
Dobrý den.
Prosím o odbornou radu ohledně zdroje vytápění domu a ohřevu TUV(obytná plocha 76m2, měrná vypočtená roční spotřeba energie 74kWh/m2) a propočítání pořizovacích a provozních nákladů na tepelné čerpadlo a elektrokotel s využitím podlahového teplovodního topení. Vyplatí se při využití TČ ještě pro ohřev TUV instalovat fotovoltaické panely?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.
Tepelné čerpadlo, ať je typu země-voda, nebo vzduch-voda, dává energii celoročně. V zimním období tuto energii využijeme k vytápění, v letním období je většinou nevyužívána, pokud nemáme venkovní bazén. I v tomto případě část energie přebývá. Tuto můžeme výhodně použít k ohřívání vody pro užitkové účely. K tomuto je nutno přizpůsobit tepelné rozvody, včetně zásobníků vody (boilerů) a vybavit tepelný rozvod vhodnou regulací a automatikou.
Předpokladem je, že teplonosná kapalina z tepelného čerpadla má teplotu kolem 50 °C. Ta nám ohřeje vodu v boileru na cca 45 °C, což je teplota dostatečná pro běžné použití. Je možné i případné dohřívání el. energií, které by bylo finančně méně nákladné, než investice do fotovoltaických panelů, zejména při využívání zvýhodněné sazby za el. energii, určené pro tepelná čerpadla.
Fotovoltaické panely by v takovémto případě představovaly nemalou ínvestici do energetického zdroje, přičemž další energetický zdroj ( tepelné čerpadlo) by byl ve stejnou dobu nevyužíván.
Pokud by z nějakého důvodu bylo nutno instalovat další zdroj energie, určený pro ohřívání vody, jeví se výhodnější instalace termosolárních panelů, jejichž účinnost ( energetický zisk ze sluneční energie) je oproti fotovoltaice významně vyšší a pořizovací náklady nižší.


Ing. Jar. Winkler
energetický poradce ECCB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk